Hlavní obsah

Nadšení Lotyšům nechybí, ale zatím je to spíš perestrojka

Jirka G. Novák (Riga)Sport.cz

Lotyši milují hokej, o tom se mohli přesvědčit příznivci nejrychlejší kolektivní hry kdekoliv na světě. Fanoušci z malé pobaltské země nechybí v posledních letech na žádném MS a patří vždy k těm nejaktivnějším a nejusměvavějším. Když jim proto bylo přidělěno pořádání mistrovství světa v letošním roce, očekávalo se mnohé. Den před zahájením však okolí obou hal pro šampionát připomíná spíše staveniště.

Foto: www.ihwc2006.lv

Hokejová hala Arena Riga.

Článek

Obě haly  od sebe dělí jen pár set metrů, ale jejich okolí návštěvníka příliš nenadchne. Stařičká Skonto Arena vypadá, jako by tam udělaly poslední úpravy teprve nedávno a všudypřítomní policisté, někde i se psy, na člověka dělají spíše tísnivý dojem. I přesto, že se snaží usmívat a vyjít vám vstříc. Když  ale při jakýchkoli dotazech často krčí rameny a loví v paměti alespoň nějaká anglická slovíčka, tak to za chvilku omrzí.

Bobři mezi ploty

Moderní Arena Riga upoutá na první pohled a připomíná trochu libereckou Tipsport Arenu. Ostatně velikostí se příliš neliší, při hokejových zápasech se do hlediště vejde 10 500 fanoušků. Také zde je však hodně vidět, že byla hala otevřena jen před několika týdny, a že přípravy na šampionát jsou sotva ve finální fázi.

Ze všech stran je hala obklopena bludištěm plotů, mezi kterými občas poskakují dobrovolníci v kostýmech obrovitých bobrů. To je totiž maskot letošního šampionátu. A opět nechybí mnoho policistů, kteří mají ostatně kousek odtud své sportovní středisko. Opravdové staveniště je pak hned naproti hale, kde finišují práce s výstavbou jakéhosi nákupního centra.

Očekávání roste

Hokejový šampionát je ale každopádně pro Lotyšsko akcí mimořádného významu a událostí číslo jedna následujících dnů. Poutače jsou rozvěšeny doslova po celém městě a plakáty s logem letošního MS nechybí ani na autobusech či tramvajích. Řada barů pak oznamuje ve výlohách, že ti, co nebudou mít to štěstí se dostat přímo na zápas, mohou u nich sledovat zápasy alespoň v televizi.

Samotní obyvatelé metropole Lotyšska se pak na hokej, který je v zemi sportem číslo jedna, mimořádně těší. Jejich tým začne turnaj už zítra večer v úvodní den šampionátu a to právě proti české reprezentaci. Velký optimismus z nich ale převážně nečiší. Před posledními mistry světa mají respekt a považovali by za velký úspěch i nerozhodný výsledek.

Reklama

Související témata: