Hlavní obsah

Odepisovaný tým hokejistů všechny překvapuje

RIGA

Jen největší optimista by si před začátkem mistrovství světa v hokeji vsadil na to, že český tým vybojuje medaili, natož že se dostane až do finále. Trenér Alois Hadamczik dostával od zkušených hráčů jednu omluvenku za druhou a do Lotyšska nakonec i vinou těchto okolností vzal třináct hráčů bez jediné zkušenosti na velkém seniorském turnaji.

Článek

Po kritice na olympiádě v Turíně to byl od Hadamczika hodně velký risk, svoji budoucnost u národního týmu prakticky svěřil do rukou nezkušených mladíků. Ale možná hlavně díky tomu mohl ukázat, že shazování jeho trenérských schopností po bronzovém olympijském turnaji nebylo oprávněné. Hráči důvěřují jeho pokynům a společně vznikl dobře pracující team-work, který se nesloží ani ve velmi kritických situacích.

"Je to obdivuhodné, protože je tu spousta hráčů, kteří jsou na mistrovství světa poprvé. A zvládají takovéhle kritické situace velmi dobře. Všichni s nadšením čekají, až budou moci jít na led a odmakat tam maximum. To je pak pro trenéra krásná práce," vyznával se novinářům Hadamczik po vítězství v semifinále. "Je jenom dobře pro vývoj českého hokeje, že tolik mladých a nezkušených hráčů dokáže oplatit příležitost, kterou dostane," dodal.

Hvězdná osa Hnilička-Kaberle-Výborný

To, jak mladí hráči s minimem zkušeností zvládají vypětí nejdůležitějších zápasů své kariéry, svým způsobem překvapilo i brankáře Milana Hniličku. "Ukázalo se, že český hokej má strašně moc vynikajících hokejistů. Tihle kluci to dokazují. Doufejme, že ta nová generace bude stejně tak silná jako ta před ní, která momentálně odchází," řekl.

Právě Hnilička společně s Tomášem Kaberlem a Davidem Výborným jsou největšími hvězdami týmu, které dodávají mužstvu potřebný klid a zkušenosti. "David Výborný nás táhne celý turnaj a já myslím, že je to vůbec nejlepší hráč turnaje. Samozřejmě tu byli výborní útočníci, ale ti už jsou dávno doma. David s Tomášem Kaberlem jsou pro nás nesmírně cenní hráči a táhnou nás celým šampionátem," tvrdí útočník Tomáš Plekanec.

Zadostiučinění pro celý tým

Brankáře Hniličku Hadamczik několikrát během turnaje chválil stejně jako zbylé dva hráče. Další superlativy přidal včera. "Musím říct, že David Výborný a Tomáš Kaberle jsou pro mne jak lidsky, tak hokejově, hráči, které jsem nikdy nezažil. A budu jim vděčný celý život," vyznal se.

Celý tým včetně Hadamczika každopádně zažívá v Lotyšsku velké zadostiučinění. "Jsem strašně rád, že se nám povedlo postoupit do finále. Určitě mi dáte za pravdu, že potom co se o nás psalo, a jaký byl názor na tenhle tým před mistrovstvím světa je finále obrovským úspěchem pro naše mužstvo," řekl na závěr Hnilička.

Reklama