Hlavní obsah

Na příštím MS budou Češi ve skupině s USA, Bělorusy a Rakušany

Hokejisté Spojených států amerických, Běloruska a Rakouska budou soupeři českých reprezentantů v základní skupině B na příštím mistrovství světa v Rusku. Výsledky semifinálových duelů na šampionátu v Rize rozhodly o tom, že Česká republika se posunula na druhé místo žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF), podle kterého se nově složení skupin určuje.

Článek

Turnaj v Moskvě a Petrohradu se bude hrát od 27. dubna do 13. května 2007.

Český tým by měl téměř jistě hrát své zápasy až do případného postupu do semifinále v Petrohradu a při postupu do osmifinálové skupiny F pak změřit síly s nejlepší trojicí týmů ze skupiny C, kterou tvoří Kanada, Slovensko, Německo a Norsko.

Domácí Rusko se dostalo do skupiny D s Finskem, Ukrajinou a Dánskem, což pořadatelům nadělalo starosti. Finy se totiž chystali nasadit do Petrohradu, kam by díky malé vzdálenosti mohla zamířit řada fanoušků Suomi. Rusové si podle předběžné dohody mohou vybrat, zda budou v Moskvě a v jejich osmifinálové skupině E hrát týmy ze základní skupiny A, či B. Právě to mělo dát šanci nasadit Finy do Petrohradu, která však padla. V 'áčku' jsou Švédsko, Švýcarsko, Lotyšsko a Itálie.

"Jasno by mělo být nejpozději do čtvrtku," řekl dnes ČTK generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban, který však předpokládá, že zůstane zachován systém sloučení skupin A+D a B+C.

Jisté je, že čtvrtfinále budou hrát soupeři z osmifinálových skupin mezi sebou (E1 - E4, E2 - E3, F1 - F4, F2 - F3). Tuto změnu odsouhlasil kongres IIHF kvůli menšímu cestování a nákladům. Do hlavního dějiště v Moskvě, kde se má hrát v nově vybudované hale, se přesunou týmy z Petrohradu až pro semifinálové duely a klání o medaile.

Poslední týmy ze základních skupin by měly hrát ve čtyřčlenné skupině o udržení, ale na podzimním kongresu IIHF se bude ještě znovu řešit možná změna, podle níž by hrály 4A s 4D a 4B s 4C tzv. play out na dva vítězné zápasy.

Po Rusku jsou již určena pořadatelství i pro další čtyři mistrovství světa. V roce 2008 se bude hrát v kanadských městech Halifaxu a Quebec City, o rok později hostí šampionát Švýcarsko v Curychu a Bernu, potom se MS uskuteční v německých městech Kolíně nad Rýnem a Mannheimu. V pátek bylo přiděleno pořadatelství pro rok 2011 Slovensku, kde budou hostit turnaj Bratislava a Košice.

Základní skupiny pro MS elitní kategorie v roce 2007 v Moskvě a Petrohradu (27. dubna - 13. května):
Skupina A: Švédsko, Švýcarsko, Lotyšsko, Itálie.
Skupina B: Česká republika, USA, Bělorusko, Rakousko.
Skupina C: Kanada, Slovensko, Německo, Norsko.
Skupina D: Finsko, Rusko, Ukrajina, Dánsko.
Složení skupin divize I (15.- 21. dubna 2007):
Skupina A - Čína (Čchi-čchi char): Kazachstán, Francie, Polsko, Estonsko, Nizozemsko, Čína.
Skupina B - Slovinsko (Lublaň): Slovinsko, Litva, Japonsko, Maďarsko, Velká Británie, Rumunsko.

Reklama

Související témata: