Hlavní obsah

Hadamczik: Vyhovuje mi budovat si tým

Marek Burkert, Martin KézrSport.czPrávo

Mnozí odepisovali jeho jako trenéra i jeho tým. Trenér Alois Hadamczik ale dovedl na mistrovství světa v Lotyšsku omlazený tým až ke stříbrným medailím. "Kluci tu věřili mým pokynům, na ledě odváděli výtečnou práci a nesložili se v žádné situaci," chválil Hadamczik své svěřence po skončení turnaje.

Článek

Jste překvapený tím, kam až národní tým na mistrovství v Rize došel? Já jsem vybraným hráčům věřil a mohu být na ně pyšný, jak turnaj zvládli. Ukázalo se tu jasně, co v klíčových okamžicích dokáže právě ta síla mužstva, jehož hráči se na ledě dokážou obětovat. Věřil jsem, že tým bude mít velkou vůli po vítězství, i když ho všichni podceňovali. Tvrdilo se, že tu nemáme hvězdy, ale já za ně určitě považuji osobnosti typu Výborného či Kaberleho.

Neměl jste obavy, jak zvládnou náročný turnaj mladí? Všichni s nadšením čekali, až budou moci jít na led a odmakat tam maximum. Třináct kluků tu sice hrálo poprvé na mistrovství světa, ale v kritických chvílích obstáli. Je jenom dobře pro vývoj českého hokeje, že tolik mladých hráčů dokáže oplatit příležitost, kterou dostane.

Uvědomoval jste si, že dost riskujete, když máte v nominaci převahu nezkušených hráčů? Vyhovuje mi, když si mohu budovat tým. Kluci tu věřili mým pokynům, na ledě odváděli výtečnou práci a nesložili se v žádné situaci. To je pak pro trenéra krásná práce.

Užil jste si to v Rize víc než při olympiádě? Těžko se to srovnává, každopádně jsem tu byl o turínskou zkušenost bohatší. Nejvíc mě mrzelo, že některá média po bronzu z olympiády snižovala mé trenérské schopnosti a vytvářela atmosféru, že já to tam kazil. Bylo to tak silné, až jsem ztrácel chuť do další práce, ale povzbudily mě různé hokejové osobnosti, abych to nebalil.

Máte tedy pocit zadostiučinění? Ten největší, jaký si v životě můžete představit. Říkal jsem, že úspěch v Rize bude medaile, ale finále, to je přece krásný, splněný sen a já jsem vděčný hráčům, že mi umožnili koučovat ten největší zápas kariéry, vždyť co může být víc než hrát o zlato ze světového šampionátu.

Proč se ale finále nepovedlo? Musíme být soudní, prohráli jsme s lepším týmem. Na našem mužstvu se podepsaly dva slepené góly, pak už nemělo dost sil překonávat výtečnou defenzívu Švédů. Cítil jsem, že hráči chtějí, ale už nemají z čeho brát, jen tahali nohy. Kombinace na soupeře neplatila, muselo by se jít tvrdě před branku, a tak agresivní jsme nebyli, soupeř hrál kompaktněji.

Reklama

Související témata: