Hlavní obsah

Hokejové stříbro má zlatý lesk, píší české noviny

PRAHA

Čeští hokejisté dokázali na mistrovství světa v Rize víc, než se od nich čekalo, píší pondělní české noviny. Stříbrné medaile jsou podle českých médií pro přebudovaný tým příslibem do dalších let, i když celkový dojem poněkud pokazilo hladce prohrané finále se Švédy.

Článek

"Podceňované mužstvo obrátilo všechny papírové teorie na hlavu a provedlo vzpouru s překvapivým efektem. Během mistrovství se obdivuhodně semklo a jelo na doraz," napsalo Právo. Nejpříjemnější zprávou z Lotyšska je podle jeho komentáře to, že zlatá generace má své nástupce a s nimi začíná nová éra českého hokeje.

"Truchlivá nálada není na místě. Hokejoví reprezentanti v Rize svému národu předvedli, jak se bojuje. Odehráli velkolepé partie s Kanadou, Ruskem, Finskem, jenom aktuální supervelmoci nestačili konkurovat," napsal deník Sport. Jako hlavní důvody úspěchu vypočítal nadšení a dravost, heroický výkon ve čtvrtfinále s Ruskem, taktiku trenéra Hadamczika a přínos osobností, jakými byli především kapitán Výborný a brankář Hnilička. "Chytrý hokej vycházel z poctivé defenzivy," ocenil Sport. V individuálním hodnocení dopadli nejlépe Výborný a Kaberle, nejhůř Bednář a Prorok.

Malátný tým bez jiskry

MfDnes srovnala hvězdami prošpikovaný bronzový český tým z olympijských her a stříbrnou partu nováčků z Rigy a současné mužstvo z toho vyšlo lépe. "Na olympiádě tým působil malátně, někdy až bez jiskry. Zato druhý výběr si získal srdce fanoušků bojovností," konstatovala MfDnes. Mnohem lépe než v Turíně dopadl v očích jejích reportérů trenér Alois Hadamczik, lepší byla atmosféra, lépe dopadla i volba kapitána, protože David Výborný byl na rozdíl od turínského Roberta Langa skutečným tahounem. Na druhé straně list připomněl, že v Rize mělo mužstvo štěstí, které v Turíně scházelo. Z hráčů dostali nejlepší vysvědčení Kaberle, Michálek a Výborný, nejhůř dopadli Rolínek, Bednář a Prorok.

"Hoši, bravo, stříbro se třpytí jako zlato," napsal Blesk a zdůraznil, že v takový výsledek věřili jen největší optimisté. Závěrečný večer s debaklem od Švédů prý pokazil skvělý dojem jen trochu. "Po výhře nad Finskem v úžasném semifinále už téměř celý národ viděl na hrudích českých hráčů zlaté placky, jenže přišlo nepříjemné rozčarování. Tentokrát byl soupeř opravdu o třídu lepší," konstatoval Šíp. Také však dodal, že není důvod ke smutku.

Reklama