Hlavní obsah

Rusko - Finsko 1:2Prvním finalistou hokejového šampionátu je Finsko

MOSKVA

Hokejisté Finska se stali prvními finalisty mistrovství světa v Moskvě, když v sobotním úvodním semifinálovém utkání porazili favorizované Rusko 2:1 v prodloužení. Na svého soupeře v boji o titul si budou muset počkat do večerního duelu mezi Kanadou a obhájci prvenství ze Švédska. Z poražených týmů vzejde dvojice pro utkání o bronz.

Článek

Ani letos tak nedokáže získat mistrovský titul tým pořádající země. Naposledy se to povedlo bývalému Sovětskému svazu v Moskvě před 21 lety. Finové si zahrají ve finále poprvé od roku 2001, kdy podlehli v Německu českým hokejistům. Pokusí se navázat na dosud jediný titul, který získali v roce 1995.

Úvodní třetina prvního semifinále byla velmi vyrovnaná a Finsko v ní dokonce o jednu střelu předčilo ruského favorita. Mohlo ho také zaskočit rychlou úvodní brankou, neboť po pouhých 18 vteřinách hry putoval na trestnou lavici Zinovjev a moc nechybělo, aby skrumáž před domácím gólmanem Jeremenkem skončila pro Rusko pohromou.

V šesté minutě to ovšem přehnal s důrazem Bergenheim, jenž nebezpečným faulem kolenem vyřadil ze hry Markova, a švédský sudí Vinnerborg ho poslal předčasně do kabin. Ruský zadák se po zákroku jen těžce zvedal z ledu. Ačkoliv pětiminutovou přesilovku zkrátil kvůli oplácení dvouminutovým trestem Kovalčuk, Rusové svou výhodu využili zásluhou perfektně namířené rány Malkina z kruhu pro vhazování.

Jejich vedení však vydrželo pouze několik okamžiků. Ve 12. minutě nebezpečně fauloval Mikko Koivu a vysloužil si trest na dvě a deset minut, ovšem Rusové místo zvýšení náskoku inkasovali. Hráčům sborné ujel Hentunen a pokládajícího se Jeremenka překonal střelou pod horní tyčku. Domácí tým inkasovaný gól zaskočil a jen se štěstím odolal dalšímu závaru před svým brankovištěm v 17. minutě.

Gólem v prodloužení rozhodl Mikko Koivu

Ve druhé části se přes počáteční převahu Finů vrátilo do hlavní role Rusko, v jehož sestavě se znovu objevil i Markov. Domácí byli střelecky aktivnější a vytvořili si několik slibných šancí, z nichž ke gólu měly nejblíže Zinovjevova rána od modré čáry a o chvilku později individuální průnik Ovečkina. Finský brankář Lehtonen byl však připraven.

Svěřence trenéra Bykova jakoby znervózňovala skutečnost, že se utkání nevyvíjí jednoznačně podle jejich představ, a nebyli zdaleka tak disciplinovaní jako ve čtvrtfinále s Českem. Některá zbytečná oslabení, díky kterém Finsko především hrozilo, však skončila bez gólového trestu.

I ve třetí dvacetiminutovce byli Rusové aktivnější a snažili se rozhodnout zápas v normální hrací době. Ale nedokázali využít své rostoucí střelecké převahy, ani obrovských šancí, do kterých se dostával Kovalčuk. A protože gólově neuspěli ani uvolněně hrající Seveřané, dospěl zápas do prodloužení.

V něm zcela opanovali led Rusové a v polovině nastavené doby měl dvakrát rozhodnutí na bekhendové straně hole Zinovjev. Chvilku poté se poprvé dostali do vážnější akce před Jeremenka Finové a Mikko Koivu se stal v čase 65:40 jejich hrdinou, když přetlačil Aťušova a využil chyby brankáře, po nímž zametl kotouč do sítě.

SEMIFINÁLE MS
Rusko - Finsko 1:2 v prodl. (1:1, 0:0, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Malkin (Gončar, Kovalčuk) - 13. Hentunen (Kapanen, Laamanen), 66. M. Koivu (T. Ruutu). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.) - Gemeinhardt (Něm.), Mášik (SR). Vyloučení: 7:6, navíc M. Koivu 10 min., Bergenheim (oba Finsko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 12 000.
Rusko: Jeremenko - Nikulin, Proškin, Markov, Gončar, Aťušov, Grebeškov, Jemelin, Kondratěv - Zaripov, Zinovjev, Brylin - Frolov, Malkin, Kovalčuk - Radulov, Sčastlivyj, Charitonov - Kuljomin, Něprjajev, Ovečkin. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Finsko: Lehtonen - Koistinen, Kukkonen, Laamanen, Saravo, Söderholm, Berg - Lehtinen, Viuhkola, Peltonen - T. Ruutu, M. Koivu, Kallio - Hentunen, Kapanen, Miettinen - Bergenheim, Pyörälä, J. Ruutu - Pärssinen, Kontiola. Trenér: Erkka Westerlund.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články