Hlavní obsah

Rusové prohráli v prodloužení a hala z šoku oněměla

Martin KézrSport.czPrávo

Z prodloužení semifinálového duelu moskevského MS mezi domácími a finskými hokejisty bylo odehráno 5 minut a 40 sekund, když se ruský brankář Jeremenko možná zbytečně snažil vypíchnout atakujícímu útočníkovi Mikko Koivu puk, který mu nakonec ale prošel do sítě. Ruský sen o titulu tím skončil a bouřící hlediště vyprodané haly Chodynka na čas oněmělo.

Článek

Zlověstné ticho trvalo dlouhé desítky vteřin během nichž Finové vytvořili hromadu šťastných těl a začali si užívat postup do finále poprvé od roku 2001.

„Předvedli jsme nejlepší defenzivní výkon na turnaji, především brankář Lehtonen svými zákroky bral sebedůvěru ruským hráčům. Disciplinovaná hra v obraně, to byla naše zbraň, těšilo trenéra Erkku Westerlunda. „Udělali jsme maximum pro vítězství, jenže jsme na něj nedosáhli. Možná i proto, že chyběl zraněný Morozov a během utkání nám ze zdravotních příčin z utkání vypadli i Markov a Ščastlivyj,“ litoval tichým hlasem trenér sborné Vjačeslav Bykov.

„Věřili jsme si na Rusy, našli účinnou taktiku a když se povedlo rychle odpovědět na vedení soupeře, šli jsme už po správné cestě. Celou dobu jsme makali jako tým a dosáhli velké vítězství nejen pro finský hokej, ale pro celou zemi. Samozřejmě, že je to můj nejdůležitější gól kariéry, ale není podstatné, že jsem jeho autorem, důležité je, že přinesl postup do finále,“ říkal autor vítězné brankyMikko Koivu, jehož starší bratr Saku byl u jediného finského titulu v roce 1995. „Chtěl bych se mu vyrovnat, proto musíme v neděli v Moskvě udělat ještě jeden krok,“ připustil.

Rusové čekají na zlato čtrnáct let 

Dalším hrdinou zápasu byl gólman Kari Lehtonen, jenž kryl 29 ruských střel. „Pomohli mi i spoluhráči, kteří bránili na úplně hranici obětavosti a skákali po hlavě do střel. Jde o vítězství celého týmu, za tu odvahu jsme si zasloužili, aby se štěstí přiklonilo k nám. Diváci vytrvale hnali Rusko dopředu, ale stihnul jsem si všimnout jejich šoku po naší vítězné brance,“ tvrdil gólman Atlanty.

„Jsem moc zklamaný z toho, jak to dopadlo, ale tak vyrovnané zápasy rozhodují maličkosti. V prodloužení jsme hráli aktivně, jenže trochu stereotypně. Finové opravdu výborně bránili a před Lehtonenem musíme smeknout. Chytil spousta našich vyložených šancí. S postupujícím časem při stále nerozhodném stavu stoupala naše nervozita. Báli jsme, že uděláme chybu a skutečně se to nakonec stalo,“ tvrdil zničeně Sergej Brylin, který přijal na finálovou část šampionátu Rusům na pomoc z New Jersey.

Ani tato zámořská akvizice nevedla k ukončení čtrnáctiletého čekání na zlato. „Bylo by krátkozraké házet vinu na Jeremenka, prohráli jsme to jako mužstvo. Cítím i osobní vinu, protože jsme v řadě u Zinovjeva se Zaripovem, která tu dávala pravidelně góly, zastoupil zraněného Morozova, a vstřelit branku se našemu útoku nepodařilo,“ uznal Brylin.

Reklama

Související témata: