Hlavní obsah

Máme zlato a jedeme domů, jásali Kanaďané

MOSKVA

Nadšený řev zněl z kanadské šatny, které byla přístupná jen zámořským médiím, po nedělním triumfu mužstva z kolébky hokeje ve finále světového šampionátu v Moskvě. Jako první z ní pak vyšel Eric Brewer, už s plechovkou piva v ruce...

Článek

„Měli jsme tu skvělý tým, všichni táhli za jeden provaz. Mužstvo během turnaje našlo obrovskou pohodu a hrálo se stále větší chutí. Šli jsme za svým cílem, byli hladoví po vítězství,“ culil se už trojnásobný světový šampión.

V minulosti radost ze světového titulu už poznali z kádru čerstvých mistrů také Williams, Schultz i letošní kapitán Shane Doan, jenž si v Moskvě přivedl do mix zóny malého syna v kanadském dresu. „Měli jsme hodně mladý tým, ale o to větší motivaci ukázat své hokejové dovednosti,“ těšilo útočníka Phoenixu.

Kanaďané prožili ve finále jedinou kritickou chvilku, když se Finům při závěrečném náporu podařilo snížit na rozdíl jediné branky. Hned příští střídání ale přišla zámořská gólová  odpověď. „Nash to trefil perfektně, to by nikdo jiný nedokázal,“ usmíval se autor parádní přihrávky Matthew Lombardi. „Nikdo z nás nehrál pro individuální statistiky, cílem byl úspěch týmu. Chtěli jsme zlato, máme ho, a tak jedeme domů,“ smál se útočník z Calgary.

Dojatý Murray

Trenér Andy Murray byl hodně dojatý. „Zlatá medaile je pro mladý tým fantastickým úspěchem, kvalita mu ale nechyběla Měli jsme skvělou partu a přečkali i finské vzepětí v závěru finále. I za stavu 3:0 jsme hráčům opakovali, že nic není rozhodnuté a vývoj utkání nám dal za pravdu. Naštěstí jsme měli v mužstvu tak skvělého hráče jako byl Nash, který otupil vytahující se finské drápky,“ vyprávěl kouč.

„Jsem už potřetí trenérem mistrů světa, ale všechny titulu jsou pro mě stejně cenné. Za každým z nich byla obtížná cesta a vážím si především úsilí a nasazení hráčů, kteří za nimi došli,“ přemýšlel Murray. „Řada našich chlapců cítila šanci napsat tu lepší tečku za letošní sezónou, která pro ně v klubech končila dřív, než by si přáli. Tady v Moskvě ale hráli za svou zemi a dali se až neuvěřitelně dohromady. Spojovala je ta veliká touha po zlatu, ale každý člověk u týmu, ať už to bylo na ledě, při tréninku, v kabině nebo při vytváření zázemí, odvedl skvělou práci,“ poznamenal Murray.

Na otázku, zda povede Kanadu za obhajobou titulu i na domácím ledě, se jen lišácky pousmál. „Pro mne je hlavní úkol dostat příští rok St. Louis do play-off, ale pokud přijde nabídka, abych se postavil na reprezentační střídačku Kanady, přijmu ji rád," uzavřel Murray.

Reklama

Související témata: