Hlavní obsah

Zámořský tisk po triumfu na MS: Kanada v ideálním světě

TORONTO

Kanadská reprezentace hokejových mistrů světa se i přes probíhající semifinálové boje Stanleyova poháru za účasti Ottawy těší z velké úcty a radosti, kterou v zemi vyvolal její triumf v Moskvě. "Kanada v ideálním světě," napsal list Toronto Star po nedělním finálovém vítězství "javorových listů" nad Finskem. "Kanada je stejně dobrá jako samo zlato," hlásá Toronto Sun.

Článek

Webové stránky televizní stanice TSN popisují atmosféru v kabině vítězů krátce po utkání, kdy se v jindy kamenné tváři trenéra Andyho Murrayho, připomínající ze všeho nejvíce hráče pokeru, objevily při posledním proslovu k týmu slzy dojetí. "Život je především o vytváření rozdílů či změn. A vy, chlapci, jste dnes změnili Kanadu," uvedl dojatý Murray.

"Máme nejhlubší emocionální cítění na světě ohledně věcí, které se týkají hokeje. A můžu vám říct, že když v posledních minutách unikal Rick Nash v samostatném nájezdu, 31 miliónů Kanaďanů pomáhalo vézt naše emoce s ním," dodal úspěšný kouč. A hráči, kteří za turnajem vážili dlouhou cestu, přestože každý z nich mohl již odpočívat a hrát golf, věděli, o čem mluví. Pro každého z nich totiž nebylo nic důležitějšího než hrát v Rusku za Kanadu a vybojovat zlatou medaili, přestože tomu obětovali měsíc času.

Williams: Zlatou medaili jsme si zasloužili

"Udělali jsme zkrátka všechno pro to, abychom nezklamali naši zemi," řekl útočník Justin Williams. "Každý z nás udělal vše pro to, aby dostal, co si zde zasloužil. A my jsme si zasloužili zlatou medaili," dodal Williams.

Velkou oporou týmu byl útočník Rick Nash, který zakončil turnaj s bilancí 11 bodů za šest branek a pět asistencí v devíti odehraných zápasech. "Ani nemusím říkat, že Rick Nash nás provedl celým turnajem. Přidal se k týmu a byl fantastický. Předváděl hokej, jaký jsem dosud neviděl," pochválil autora dvou finálových branek a zároveň nejužitečnějšího hráče turnaje útočník Mike Cammalleri. "Byl senzační a o hlavu a ramena přečníval ostatní," přispěchal s pochvalou také legendární Steve Yzerman, generální manažer kanadského týmu.

Bylo to něco čarovného

Právě Nash také symbolicky uzavřel finále poslední brankou celého turnaje, když překonal finského brankáře Lehtonena, ačkoliv mu obránce Saravo dýchal na záda a snažil se ho i za cenu faulu zastavit. "Neskutečný hráč. Obránce na něm visel po celou dobu a já být ve stejné situaci, tak nedám gól ani do prázdné brány. A on zvládl překonat i gólmana," žasl Nashův spoluhráč z Columbusu Jason Chimera.

Podle TSN byla Kanada, jež vyřazovací fází prošla s celkovým skóre 13:4, větší, silnější, rychlejší a také disciplinovanější než její protivníci v těch nejdůležitějších okamžicích. "Bylo to něco čarovného, jak rychle jsme všichni vyrostli. Nebyli jsme tu zase až tak dlouhou dobu, ale užili jsme si spoustu zábavy, a to je recept na vítězství," pochvaloval si osmnáctiletý Jordan Staal, který je nyní nejmladším Kanaďanem, jenž má zlato z mistrovství světa.

S góly neměli problém

"Myslím, že jsme byli ideálně vyváženým týmem, napříč celou sestavou, ať už v obraně nebo v útoku. A právě tím se vyhrávají mistrovství a turnaje, jako byl tento," doplnil svého mladšího bratra dvaadvacetiletý Eric Staal.

Týmu hrdě nosícímu javorový list na prsou vyhovovalo také to, že nebyl pod drobnohledem největších favoritů. Předpokládalo se, že nebude mít dostatek schopností na to, aby soupeřil se Švédy, Rusy nebo Čechy. Obávané Rusy mu navíc z cesty odklidili bojovní Finové. A sám Yzerman se před začátkem obával, jestli tento tým nebude mít problémy se střílením gólů. A neměl - na turnaji jich dal nejvíce po domácím Rusku.

Reklama

Související témata: