Hlavní obsah

Ruská pětka z Kazaně dává vzpomenout na slavné časy

MOSKVA

Když v brance hokejistů Ruska nastoupí Alexander Jeremenko a je na ledě zrovna první řada sborné, můžete si připadat jak na domácím zápase klubu AK Bars Kazaň. Kromě Jeremenka totiž za tatarský klub hrají jak obránci Nikulin a Proškin, tak zbývající útočné trio Zaripov, Zinovjev, Morozov. Aby za sbornou hrála celá jedna klubová pětka, to se nestalo od dob legendární pětice CSKA Moskva Fetisov, Kasatonov-Makarov, Larionov, Krutov.

Článek

Morozov je před zápasy čtvrtfinále nejlepším střelcem turnaje a vede i kanadské bodování, pozadu nezůstávají ani jeho parťáci Zinovjev a Zaripov. V první pětici nejproduktivnějších hráčů se mezi trojku z Kazaně vklínili jen Švéd Davidsson a Slovák Gáborík. Aby to nestačilo, obránci Ilja Nikulin i Proškin patří mezi nejlepší hráče v bodování plus/minus. Oba prozatím nemají na kontě jediný minusový bod. Celá pětka už dohromady nastřílela šestnáct branek, téměř polovinu z celého ruského týmu.

U Zinovjeva a Morozova nebyla účast jistá

Hvězdou formace a jedním z lídrů celé sborné je Alexej Morozov, někdejší spoluhráč Jágra a Straky v Pittsburghu. Třicetiletý útočník má v nohách dlouhou sezónu, kromě ligových povinností nechyběl ani na většině akcí reprezentace před MS. Však také v závěru play-off ruské superligy přiznal značnou únavu a nebylo jisté, zda na šampionátu nastoupí. Jednou z věcí, která jej nakonec přesvědčila, byla bezesporu i příležitost hrát s klubovými spoluhráči.

Otazník přitom visel také nad účastí jeho parťáka v útoku Sergejem Zinovjevem. Podle odborníků hráč, který vynechal MS v Praze 2004 kvůli stopám marihuany v těle, hrál v závěru ligové sezóny ani ne tak pro úspěch Kazaně, jako spíš pro nový kontrakt. A Bykovovi se na jeho místo centra vedle Morozova nabízeli hned dva srovnatelní hráči Kurjanov a Kajgorodov. Horkým favoritem byl také Pavel Dacjuk, ale když jeho Detroit zvládl první kolo play-off NHL, dostal nakonec zelenou Zinovjev.

Morozov se asi vrátí do NHL

V posledním zápase se Švédy nastoupil 27letý centr s pohmožděnou rukou, ale čtvrtfinále s Čechy si prý rozhodně nenechá ujít. „Jak znám Sergeje, bude se snažit bojovat o úspěch mužstva do poslední chvíle. I kdyby měl třeba jen jednu ruku,“ tvrdil po utkání Morozov.

Celá řada spolu hraje v Kazani už tři roky a klubu pomohla k ligovému titulu i vítězství na Super six. Pro příští sezónu se však podle zpráv z ruských médií rozprchnou, padají jména mnoha zájemců o jejich služby. Morozov by měl prožít comeback do NHL.

Reklama