Hlavní obsah

Češi vytáhli trumfy: Eliášův hattrick a přesilovky

QUÉBEC

Skepse už není na místě. Čeští hokejisté si v neděli proti Rusku dokázali, že patří v Quebeku mezi velké adepty na medaile. Exkluzivní útočné představení a přesilovková produktivita udělaly z Hadamczikova týmu spolufavorita turnaje. A porážka 4:5 v prodloužení tolik mrzet nemusí. Co se povedlo? Především zařazení Jaroslava Hlinky do středu prvního útoku mezi Eliáše s Eratem.

Článek

Technický útočník, který v Coloradu nedostával moc šancí, dokonale zapadl do soukolí první řady. „Nezajímá mě, jakou dostával Hlinka šanci v NHL. Je to mimořádně přizpůsobivý a vnímavý hráč, což okamžitě dokázal,“ těšilo kouče Aloise Hadamczika.

„Máme na mistrovství mladé centry Hanzala a Krejčího. Po nich přece nemůžeme chtít, aby nám okamžitě rozhodovali zápasy. Takže musíme národní tým přebudovat za pochodu,“ řekl trenér. „Měl jsem prostě dobré spoluhráče, tak se mi hrálo výborně,“ vykládal Hlinka, který dorazil za týmem až v sobotu a před utkáním s Ruskem stihl jediné rozbruslení.

Radost by udělal Hlinkovi i ošklivý gól

Mistr světa z roku 2001 byl také u nejkrásnější akce zápasu, která znamenala první český gól. Po trase Erat - Kaberle - Židlický - Hlinka - Eliáš doputoval puk pod horní tyčku ruské branky. Soupeři jen přihlíželi. „Jasně, byl to moc hezkej gól, ale radost by mi udělal i ošklivej. Ale že stojí Patrik sám před brankovištěm, to jsem zase věděl, “ culil se Hlinka. „Jarda je hrozně šikovný hráč, pořád mi to házel před prázdnou bránu, na to já z New Jersey nejsem moc zvyklý,“ chválil si nového parťáka autor hattricku Patrik Eliáš.

Čtyři góly přesilovkách v zápase proti silnému soupeři, to tu dlouho nebylo. „Tady se zápasy budou rozhodovat,“ tvrdil Aleš Kotalík, kterému právě v početní výhodě nahrával na gól Fleischmann. „V tom je naše ohromná síla,“ řekl Eliáš. „Jak se mi ale líbila hra v přesilovkách, tak oslabení nám naopak moc nešla,“ upozorňoval Hadamczik na tři inkasované góly.

Stejně tak v prodloužení viděl český kouč chyby. „Měli jsme víc držet puk, nenechávat Rusy jezdit do rychlých protiútoků,“ vadilo Hadamczikovi. „Celkově jsem ale spokojený. I ve chvílích, kdy mužstvo prohrávalo tak velmi dobře kombinovalo. Ukázalo se, že v týmu je zdravý duch. A hlavně si cením, že odpovědnost na sebe vzali zkušení hráči,“ potěšilo kouče. „Dokázali jsme si, že máme i na takové silné týmy, jako jsou Rusové,“ přidal se Hlinka.

Poslední české hattricky na MS:
Patrik EliášRusko 4:5 v prodl.Québec 2008
Martin RučinskýKazachstán 7:0Praha 2004
Vladimír VůjtekKanada 5:3Helsinky 1997

Reklama