Hlavní obsah

Montreal povolil útočníku Plekancovi start na MS

Českou reprezentaci na hokejovém mistrovství světa v Québeku posílí montrealský útočník Tomáš Plekanec. Po zdravotní prohlídce mu start povolilo vedení klubu, který vypadl v druhém kole play off NHL s Philadelphií.

Článek

Plekanec by se k týmu měl připojit v úterý večer nebo ve středu. "Už je to potvrzené, na šampionát jedu. Pravděpodobně bych se měl ale do hry zapojit až v osmifinálové skupině," řekl serveru Týden.cz český útočník.

Pětadvacetiletý centr má stříbro z šampionátu v Rize 2006, loni v Rusku byl s osmi body nejproduktivnějším českým hokejistou. V Kanadě ho tak čeká třetí start na mistrovství světa za sebou.

"Tomáš patří k nejlepším českým hráčům v NHL a bude určitě mezi prvními dvěma pětkami. Kde přesně bude hrát, ještě nebudeme předcházet, čeká nás ještě předtím zápas s Itálií," prohlásil trenér českých hokejistů Alois Hadamczik po pondělním tréninku v Québeku. "Někteří hráči, kteří měli méně času na ledě, by měli dostat více prostoru a rozhodneme se, kdo pak ze sestavy vypadne."

Útočník Sharks si poranil rameno

Plekance si v představách zařazoval do formace s Milanem Michálkem ze San Jose, ale tato varianta padla. Útočník Sharks si totiž v závěru základní hrací doby nedělního utkání v Dallasu poranil po zákroku Brendana Morrowa rameno a do hry už během čtyř prodloužení nezasáhl. "Hodně mě to zranění zklamalo. Na Milana Michálka jsem hodně spoléhal a vytvořil by velmi silnou dvojici s Plekancem. Byl to pro mě smutný večer. Věřil jsem, že s ním bude síla našeho mužstva ještě větší," podotkl Hadamczik.

Třiadvacetiletý Milan Michálek se tak v dresu národního týmu nepotká s bratrem Zbyňkem, jenž je o dva roky starší. Nejdříve svými góly pomohl protáhnout sérii s Dallasem a snížit z 0:3 na 2:3 na zápasy, nakonec jej však o první start v národním týmu od mistrovství světa ve Finsku v roce 2003 připravilo osudné zranění.

Po Plekancově příjezdu bude v kádru o jednoho hráče víc, než se vejde na soupisku. Navíc ve hře je ještě možný příjezd beka Michala Rozsívala z New Yorku Rangers, s kterým by měl mluvit generální manažer týmu Zbyněk Kusý ještě dnes. Naopak tým neposílí vedle Milana Michálka ze zdravotních důvodů ani Rozsívalův spoluhráč Petr Průcha.

V úterý už by chtěl kádr definitivně uzavřít

"S Petrem jsem mluvil ráno. Má problémy s kyčlí nebo pánví, má nějaké zranění v této oblasti. Říkal, že by ani neprošel prohlídkou, a kdyby ano, tak by nám na jedné noze moc nepomohl," podotkl Hadamczik. V úterý už by chtěl kádr pro šampionát definitivně uzavřít.

Na soupisku bude před utkáním s Itálií zapsán třetí gólman Adam Svoboda. Po nedělním odjezdu Petra Kumstáta a Leoše Čermáka ještě na šanci v českém týmu v Québeku stále čekají beci Ladislav Šmíd, Vladimír Sičák a útočníci Ladislav Kohn a Václav Skuhravý. S jistotou vypadne jeden z útočníků, a pokud bude k dispozici Rozsíval, tak i jeden bek.

Kohn se v pondělí připravoval při absenci Martina Erata na tréninku v první formaci s Patrikem Eliášem a Jaroslavem Hlinkou. Hadamczik nechtěl naznačovat, kdo by mohl z kádru ještě vypadnout. "S Plekancem tady budeme mít pět centrů. Kohn může hrát vpravo, vlevo i na centru. Vždycky, když zaskočil, nebyl jeho výkon zklamáním a bodově se prosazoval v Euro Hockey Tour v Liberci. Zvažujeme tu možnost, že by tady zůstal on," podotkl Hadamczik.

Reklama