Hlavní obsah

Eliáš: Jsem nesmírně zklamaný, zvlášť z rozhodčích

QUÉBEC

Především v play-off NHL má Patrik Eliáš s brankářem Lundqvistem lichotivou bilanci, ale v klíčovém zápase na mistrovství světa se před ním musel sklonit. Po prohře ve čtvrtfinále vykládal Eliáš o velkém zklamání, špatném výkonu rozhodčích, a chuti znovu hrát za národní mužstvo. "Chtěli jsme uspět a udělat medaili, to se nám bohužel nepodařilo," nezakrýval smutek.

Článek

Jaké máte bezprostřední pocity z utkání? 

Byl to velmi vyrovnaný a těžký zápas pro oba týmy. Veděli jsme, že budou rozhodovat maličkosti. Trochu zklamaný jsem z výkonu rozhodčích, protože před tím druhým gólem do Hnildy najeli a ještě minutu před tím mají Švédové šest hráčů na ledě a rozhodčí nepíská. Bylo to pro nás nesmírně důležité a takovéhle maličkosti v tak důležitém zápase rozhodují...

Věřili jste po vedoucím gólu, že už vítězství udržíte?

Určitě. Samozřejmě jsme pak chtěli hrát na jistotu a spíš do obrany. Ale stačila jedna chybička v nepravou chvíli. Bohužel...

Co vám probíhalo hlavou, když jste viděl na konci zápasu, jaký gól vlastně rozhodl o vyřazení?

To je vždycky tak, já už byl u tolika důležitých gólů... Z devadesáti procent to padá tak, že se to od někoho odrazí nebo jiné náhody. My se o to pokoušeli taky, ale tentokrát to tam spadlo jim.

Co jste řekl po zápase Milanu Hniličkovi?

Ať neklopí hlavu, že na sebe může být pyšný. Hnilda nás podržel, myslím, že to byl jeho nejlepší zápas na celém turnaji. Dal nám šanci, abychom v zápase vůbec zůstali.

Co teď cítíte? Je to vztek nebo zklamání?

Určitě nesmírné zklamání. Protože já jsem sem přijel, abych si dobře zahrál a udělal s týmem výsledek. A myslím, že jsme na to měli. Někdy je o to štěstí. My ho třeba neměli, když jsme vedli. I za stavu 1:1 jsme měli dobré šance a neproměnili je, jejich gólman je kvalitní.

Vy sám jste měl proti Lundqvistovi dobrou šanci...

Bohužel to tam dneska nepadlo. Už po zápase mi říkal, ať už to na něj nezkouším.

Švédové si na vás věřili, jak jste to vnímali?

Noviny jsou vždycky buď hodně pozitivní nebo až moc kritický, radši to ani nečíst a neřešit to. Švédové proti nám hráli dobře, věří si. Ale my si proti nim věřili taky. Vůbec to nebylo tak, že bysme si řekli: A jé, máme Švédy, to je asi neuděláme. To vůbec ne.

Jak byste zhodnotil vystoupení na celém turnaji?

Zklamání. Nikdo nemůže být spokojený, protože jsme chtěli uspět a udělat medaili. A to se nám nepodařilo.

Už víte, co budete dělat po sezóně?

Vůbec, to budu řešit až to trochu opadne. Pro mne je to jedno z největších zklamání vůbec v celé kariéře. Protože já jsem si to hrozně užíval, bylo to moje první mistrovství světa hned od začátku a chtěl jsem uspět.

Budete teď chtít být někde o samotě, nebo máte potřebu to všechno ze sebe vyřvat?

Já jsem se dneska dsot vyřval na rozhodčí. Je to obrovský rozdíl mezi mezinárodními rozhodčími a těmi v NHL. A je škoda, že si ani neuvědomují důležitost těch zápasů. Protože všem jde o tolik.

Budete i nadále připraven národnímu týmu pomoci?

Určitě. Když bude šance, tak přijedu hrozně rád. Pro mne byla příjemná změna zahrát si s tak skvělými hokejisty a hokej mne bavil.

Reklama