Hlavní obsah

Slovensko podlehlo Finsku 2:3 a stále nemá jisté osmifinále

HALIFAX

Hokejisté Slovenska prohráli na mistrovství světa ve skupině C výběru Finska 2:3 a hrozí jim, že nepostoupí do osmifinále. V případě že ve čtvrtek Norové přehrají Německo, totiž místo slovenského mužstva postoupí do dalších bojů právě Norsko. Finové rozhodli o středeční výhře ve druhé třetině, když ve 26. minutě vsítil třetí branku Süomi Teemu Selänne.

Článek

V brance Slovenska se poprvé na turnaji objevil Budaj, ale začátek se posile z Colorada moc nevydařil: již po dvou minutách jej prostřelil Kapanen. A v 13. minutě to se svěřenci trenéra Šuplera vypadalo ještě hůř, když Ruutu využil přesilovou hru a Finové vedli už 2:0.

Slováci se však ještě v první třetině vrátili do zápasu. Bäckströma nejprve překonal pohotově dorážející kapitán Petrovický, o vyrovnání se pak po přečíslení dva na jednoho postaral Kováčik.

Finy mohl posunout zpět do vedení v 24. minutě Peltonen, ale jeho střela skončila na tyči a Budaj puk směřující za brankovou čáru lapačkou vyrazil. Zkušený finský útočník měl v následné přesilové hře další šanci, Budaj byl ale opět pozorný. Nakonec přesto potřetí kapituloval, když jej prostřelil Selänne.

V 32. minutě byl blízko vyrovnání Hossa, který vystihl chybnou rozehrávku finských beků, i kvůli faulu Koistinena však svůj samostatný nájezd neproměnil. Podobně se vedlo i Kollárovi v početní výhodě v 50. minutě.

Ideální příležitost vyrovnat měli Slováci po následném pětiminutovém vyloučení Hyvönena; dokázali si však vytvořit pouze tlak, gólové zakončení jim chybělo. Vyrovnat se jim nakonec nepodařilo ani při krátké závěrečné power play.

Finsko - Slovensko 3:2 (2:2, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Kapanen (Niemi), 13. T. Ruutu (Jokinen, Kapanen), 26. Selänne (Peltonen, O. Jokinen) - 14. Petrovický (Marcel Hossa, Kolník), 19. Kováčik (Fabuš). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Kurmann - Wehrli (oba Švýc.), Losier (Kan.). Vyloučení: 1:4, navíc Hyvönen (Fin.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 7262.
Finsko: Bäckström - Jokela, Niskala, Väänänen, Salmela, Niemi, Luoma, Lepisto, Koistinen - Selänne, O. Jokinen, Peltonen - T. Ruutu, M. Koivu, J. Jokinen - Hyvönen, Kapanen, Pihlström - Bergenheim, Hahl, Pyörälä. Trenér: Doug Shedden.
Slovensko: Budaj - Višňovský, Sekera, Majeský, Graňák, Štrbák, Starosta, Podhradský, Mezei - Kolník, Petrovický, Marcel Hossa - Melichárek, Kollár, Skladaný - Čiernik, Podkonický, Somík - Fabuš, Húževka, Kováčik. Trenér: Július Šupler.

Reklama

Související témata: