Hlavní obsah

Soupeře pro čtvrtfinále nám určí výsledek Rusů se Švýcary

QUÉBEC

Teprve až po deváté hodině večer středoevropského času, kdy skončí pondělní utkání osmifinálové skupiny E mezi Ruskem a Švýcarskem, bude jasné proti komu nastoupí čeští hokejisté v klíčovém duelu čtvrtfinále mistrovství světa v Kanadě. Každopádně to bude podle nového modelu MS jeden ze soupeřů, s kterým Češi už na turnaji hráli. V úvahu přicházejí stále tři varianty: Rusko, Švédsko, nebo Švýcarsko.

Článek

Podle nového systému Mezinárodní hokejové federace (IIHF) totiž na letošním mistrovství světa hrají čtvrtfinále celky z osmifinálových skupin mezi sebou a ne proti týmům z druhé skupiny, jak tomu bývalo zvykem. K tomu dojde až v semifinále. V quebecké skupině je o čtvrtfinalistech jasno, protože Bělorusové i Dánové už šanci na postup promarnili. Teď jde jen o to seřadit první čtyři týmy do dvojic.

Pokud večer Rusko porazí Švýcary v základní hrací době, bude českým soupeřem ve čtvrtfinále Švédsko. Švýcaři by totiž se stejným počtem bodů jako Švédi a Češi spadli na čtvrtou příčku vzhledem k nejhoršímu skóre v minitabulce vzájemných zápasů.

Pro české mužstvo by tak na řadě byla rychlá odveta za nedělní porážku 3:5. O tom, že budeme hrát s Tre kronor podruhé za sebou, byl ostatně po nedělním zápase přesvědčen i český kouč Alois Hadamczik, jenž hodlá večerní duel osobně navštívit.

Když Rusové vyhrají až v prodloužení nebo po samostatných nájezdech, zůstane na čtvrtém místě skupiny E český tým a ve čtvrtfinále by jej už třetí rok po sobě čekalo na MS Rusko. Pokud jakýmkoliv způsobem zápas vyhrají Švýcaři, byli by naším čtvrtfinálovým soupeřem právě oni.

Možnosti čtvrtfinálových dvojic na MS 2008:
Rusko vyhraje v normální hrací době:
Rusko - Švýcarsko, Švédsko - Česko
Rusko vyhraje v prodloužení nebo po nájezdech:
Rusko - Česko, Švédsko - Švýcarsko
Rusko prohraje v normální hrací době:
Švýcarsko - Česko, Rusko - Švédsko
Rusko prohraje v prodloužení nebo po nájezdech:
Švýcarsko - Česko, Rusko - Švédsko
Aktuální tabulka skupiny E (Québec)
TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko4220016:1010
2. Švédsko5302023:169
3. Česko5211120:149
4. Švýcarsko4301013:109
5. Bělorusko4002211:152
6. Dánsko400406:240

Reklama