Hlavní obsah

Čeští hokejisté se pokusí v Kanadě rozšířit sbírku 43 cenných kovů

PRAHA

Po loňském vyřazení českých hokejistů ve čtvrtfinále mistrovství světa proti Rusku čeká výběr trenéra Aloise Hadamczika turnaj v kanadských městech Quebec a Halifax. V historii světových šampionátů jsou čeští respektive českoslovenští hokejisté v počtu získaných medailí na druhém místě za Kanadou. Zástupci ze „srdce Evropy“ posbírali třiačtyřicet cenných kovů.

Článek

Nejcennější kov získali čeští a českoslovenští hokejisté dohromady jedenáctkrát. Z první zlaté medaile se radovali na šampionátu v Praze (1947) a o dva roky později ve švédském Stockholmu. Poté přišla třiadvacet let dlouhá pauza než znovu Československo zvedlo nad hlavu pohár pro vítěze. V roce 1972 se radovali opět v Praze, v roce 1976 v polských Katowicích a titul obhájili na následujícím šampionátu ve Vídni.

Sestava ČSR z prvního zlatého šampionátu (Praha, 1947):
Modrý, Jarkovský - Pácalt, Sláma, Trousílek, Pokorný, Šťovík - Troják, Zábrodský, Konopásek - Roziňák, Bouzek, Stibor - Kus, Drobný. Trenér Buckna.

O osm let později triumfovali hráči se lvem na prsou v domácím mistrovství v Praze a to byl poslední úspěch do rozdělení republiky. Jako Česká republika začali psát novodobou zlatou historii hokejisté v roce 1996 ve Vídni, v letech 1999, 2000 a 2001 získali tři první místa za sebou.

Cestu za hattrickem začali hráči v norském Oslu, ale triumf se nerodil lehce. Po základní skupině, v níž jednoznačně dominovali, přišlo vystřízlivění v podobě porážky 1:6 od Ruska ve čtvrtfinálové skupině. Poté hráči zabrali proti Slovensku (8:2), Švédům (2:0) a v semifinále, hraném na dva vítězné zápasy, postoupili přes Kanadu. Ve finále, stejně jako proti Kanadě, rozhodoval až druhý duel. První zápas český tým vyhrál 3:1, ale ve druhém podlehl Suomi 1:4. V sedmnácté minutě nastaveného času však skóroval Hlaváč a republika byla na nohou.

Na MS v Rusku 2000 prohráli Češi jen jednou

Na Oslo navázala reprezentace za rok v Rusku. Na celém šampionátu prohrála jen jednou, ve čtvrfinále porazila Lotyšsko (3:1), v boji o finále udolala Kanadu (2:1) a prestižní finále proti Slovensku ovládla v poměru 5:3. Pro třetí titul v řadě nejeli čeští hokejisté daleko. V Německu neprohráli ani jednou a ve finále skolili Finsko 3:2 po prodloužení brankou Davida Moravce ze 73. minuty.

Naposledy se radovali čeští fanoušci ze zlata před třemi roky na MS ve Vídni a Innsbrucku. na celém turnaji Češi klopýtli jednou a to v osmifinálové skupině proti Rusku 1:2. Ve čtvrtfinále slavili po bitvě s USA (3:2 SN.), v semifinále porazili po prodloužení Švédsko 3:2 a ve finále nedali šanci Kanadě 3:0. K historicky jedenácti „zlatkám“ přidali reprezentanti ČSR, ČSSR, ČSFR a ČR dohromady zatím třináct stříbrných a devatenáct bronzových medailí.

Sestava ČR z posledního zlatého triumfu ve Vídni 2005:
Vokoun, Hnilička, A. Svoboda – Kubina, F. Kaberle, T. Kaberle, Židlický, Špaček, Hejda, Fischer, Šlégr – M. Straka, Jágr, Ručinský, A. Hemský, Prospal, Čajánek, P. Sýkora, Výborný, Hlaváč, Vašíček, Dvořák, Varaďa, Vrbata, Průcha. Trenéři: Růžička, Rulík, Weissmann, Jelínek.

Poslední šampionát v Moskvě se českému výběru nepovedl, když ve čtvrtfinále prohrál s domácím Ruskem 0:4 a skončili na sedmém místě. Naopak na vrchol vystoupal po třech letech celek Kanady, který ve finále zdolal ve finále Finsko 4:2. Již před začátkem mistrovství si trenér Hadamczik stěžoval na slabou účast hráčů NHL.

Start turnaje přitom mančaft zastihl ve výborném světle, když porazil Bělorusko vysoko 8:2 a Rakušanům nasázel o dvě branky méně. V prvním velkém utkání proti USA i bez zraněného Čajánka potvrdili první místo ve skupině výhrou 4:3. V osmifinálové skupině však přišel pro české fanoušky šok. Hadamczikovi svěřenci prohráli s Německem 0:2, Slovenskem 2:3 a až proti Kanadě bodovali, když prohráli 3:4 po prodloužení.

Nominace ČR před MS v Kanadě 2008:
Pinc, Svoboda, Hnilička - Sičák, Čáslava, T. Kaberle, Kuba, Šmíd, Hejda, Michálek, Rachůnek, Židlický - Vrbata, Hanzal, Klepiš, Kumstát, Skuhravý, Rolinek, Čermák, Kohn, Irgl, Kotalík, Novotný, Erat, Krejčí, Fleischmann, Eliáš. Trenéři: Hadamczik, Paleček, Musil.

Reklama

Související témata: