Hlavní obsah

Weinhandl zápasy s Čechy neprožívá, těší se do Ruska

Jirka G. Novák (Québec)Sport.cz

Před devíti lety patřil Mattias Weinhandl mezi nejtalentovanější mladé hráče a byla mu předpovídána velká budoucnost. V listopadu 1999 však po zákroku českého hokejisty utrpěl těžké zranění oka a jeho dobře nastartovaná kariéra byla přerušena. Od té doby vidí prakticky jen na pravé oko, ale přesto je oporou švédské reprezentace. Ve čtvrtfinále MS to předvedl i Čechům a poslal je ze šampionátu domů.

Článek

V listopadu roku 1999 byl Weinhandl členem juniorské reprezentace Švédska na turnaji ve Finsku. V zápase s českým výběrem se pošťuchoval s útočníkem Michalem Trávníčkem a ten se po něm hokejkou ohnal tak, že mu způsobil těžké zranění oka. Weinhandl musel prodělat operaci a levé oko mu lékaři zachránili jen za cenu toho, že na něj vidí sotva z deseti procent.

I přes tento handicap se po několika měsících vrátil k milovanému hokeji, vypracoval se až do reprezentace dospělých a proti Čechům od té doby nastoupil už mnohokrát. A žádnou nevraživost vůči českým hráčům necítí. „Ne, to vůbec ne. Souboje s Čechy beru jako každý normální zápas. Snažím se na špatné věci v životě zapomenout. Vždyť je to už devět let, já se do minulosti neohlížím,“ tvrdil Weinhandl v rozhovoru pro Sport.cz.

Zastal se Hniličky

V posledním vzájemném zápase se mu v prodloužení čtvrtfinále MS podařilo trefit puk tak šikovně, že se odrazil od brusle obránce a zapadl do české branky. Pro náš tým to v Quebeku znamenalo konec účasti na šampionátu. „Snažil jsem se to hlavně vůbec trefit. Byl to dost šťastný gól, měli jsme štěstí,“ řekl o celé situaci a odmítl se přiklonit na stranu švédských novinářů, kteří zpochybňovali úroveň brankáře Hniličky. „Chytal velmi dobře, měl několik ohromných zákroků. Držel vás celý zápas a za ten poslední gól určitě nemohl.“

Po zranění oka ztratil značnou část periferního vidění, ale na těžkosti s tím spojené si už zvykl. „Na levé oko téměř nevidím, ale není to zase takový problém. Musel jsem se naučit s tím žít,“ nechce od nikoho slyšet lítost. Těžko říci, jak by vypadala jeho kariéra, kdyby se osudný zákrok před devíti lety nestal. Protože i tak toho stihl dost. V sezóně 2004-05 byl třetí v kanadském bodování švédské ligy, má na kontě i téměř 200 zápasů v NHL, a v Quebeku je na svém třetím mistrovství světa.

Zahrál si s Jašinem i Forsbergem

I když se mu zranění nevyhýbají (prodělal i zranění ramene, kotníku, či otřes mozku), na spoluhráče si stěžovat nemůže. V začátcích kariéry v týmu MODO doplnil v útoku dvojčata Sedinova, v New York Islanders nastupoval v jedné řadě s Alexejem Jašinem, během výluky v NHL si zase v MODO zahrál na křídle útoku vedeném Peterem Forsbergem. V letošní sezóně v Linköpingu i nyní na MS válí s Tony Martenssonem. Oba patří k nejproduktivnějším hráčům celého šampionátu.

Od příští sezóny se však jejich cesty rozdělí, oba se rozhodli zkusit na rok štěstí v Rusku. Martensson odchází do Kazaně, Weinhandl bude hrát za Dynamo Moskva. „Ruská liga je velice kvalitní a samozřejmě se zde dají vydělat velké peníze. Bude dobré si v kariéře vyzkoušet zase něco jiného. Zatím jsem byl v Moskvě jen dvakrát s národním týmem, těším se na nové dobrodružství,“ řekl Weinhandl, který bude v Dynamu na hostování a po roce se vrátí zpět do Linköpingu, kde podepsal smlouvu až do roku 2012.

Reklama