Hlavní obsah

Kanada na MS nezaváhala ani v semifinále a bude obhajovat titul

QUÉBEC

Hokejisté Kanady stále na historicky prvním domácím mistrovství světa na své půdě nepoznali hořkost porážky a doplnili ve finále turnaje Rusko. V pátečním semifinále Kanada porazila Švédsko 5:4, když hned tři branky dokázala vstřelit v početní výhodě. V nedělním finále v Quebeku budou domácí hráči obhajovat titul mistrů světa, který loni vybojovali v Moskvě.

Článek

Kanada se za mohutného povzbuzování publika vrhla do útoku a Getzlaf už po prvních vteřinách nechal vyniknout švédského gólmana Lundqvista. V následné přesilové hře před ním zase zle dotíral Nash a vzápětí Kunitz střílel těsně nad branku. V páté minutě musel Lundqvist předvést jeden z nejlepších zákroků, protože po přihrávce Roye od zadního mantinelu střílel z bezprostřední blízkosti Doan.

V šesté minutě už to ale Kanadě vyšlo při přesilové hře. Burns poslal zleva přihrávku před branku Heatleymu, ten plácl do puku před nedostatečně dotěrným Wallinem a domácí tým otevřel skóre. Tlak Kanady pokračoval i nadále, jen jí chybělo více štěstí. St. Louis tečoval střelu Greena jen těsně vedle branky, před najíždějícím Staalem včas dojel puk Lundqvist a nalevo vysunutý Jovanovski ve slibné šanci těsně před střelou uklouzl.

Osmělovat se tak začali i Švédové a když už se fanoušci těšili na to, že si dají o přestávce hotdog jako vítězové třetiny, přišel nečekaný úder. Pětačtyřicet vteřin před první sirénou sice domácí obránci zabránili skórovat útočné švédské řadě, ale neuhlídali z druhé vlny najetého Stralmana, který vyrovnal.

Švédské vedení dlouho nevydrželo

A ve 23. minutě šli dokonce Švédi do vedení. Brankář Leclaire střelu Martenssona jen vyrazil a pohotový Wallin mu doklepl puk mezi betony. Vedení ale modrožlutým vydrželo jen dvě minuty. V přesilové hře se Getzlaf protáhl kolem Johanssona a nedal Lundqvistovi šanci. A ještě před polovinou zápasu už Kanada znovu vedla. Puk se ve zmatku před švédskou brankou odrazil k přesně postavenému Mayersovi, který se nemýlil.

Tři minuty poté Švédsko vyrovnalo v početní výhodě čtyř proti třem. Leclaire nezvládl chytit střelu Stralmana od modré čáry a začínalo se znovu. Ne však na dlouho, po dalších 63 vteřinách domácí zase vedli. Švédští beci nepokryli rozjetého Nashe a ten udělal z Lundqvista jen bezmocného panáka. Když minutu před koncem druhé třetiny způsobil Frögren krvavé zranění v obličeji Spezzovi,museli se Švédové bránit ve třech. A sebevědomý Green zvýšil na 5:3.

Frögren navíc za zranění Spezzy vyfasoval dvě plus dvě minuty, takže Švédové museli v úvodu třetí části dlouho čelit kanadské přesile. To už byl v jejich brance Tellqvist, který od třetí třetiny nahradil Lundqvista. Mužstvo dokázal několikrát podržet, jenže jeho spoluhráči v útoku působili bezradně.

Pak ale z ničeho nic udeřili, k čemuž jim svou měrou pomohl i brankář Leclaire. Neudržel střelu Warga a švédský útočník stihl ještě objet branku a dorazit puk do sítě. Krátce poté chyboval v obraně Stralman a Nash jel sám na gólmana, Tellqvist se však překonat nenechal. Třicet vteřin před koncem sice branku opustil, ale k vyrovnání už to nepomohlo.

Mistrovství světa v hokeji 2008 - semifinále
Kanada - Švédsko 5:4 (1:1, 4:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Heatley (Burns, Green), 25. Getzlaf (Green), 28. Mayers (Chimera, Spezza), 33. Nash (Getzlaf, Heatley), 40. Green (Leclaire) - 20. Stralman (Weinhandl), 23. N. Wallin (Martensson, Weinhandl), 32. Stralman (R. Nilsson), 55. Warg (Fabricius, N. Wallin). Rozhodčí: Looker (USA), Ronn (Fin.) - Fonselius (Fin.), Novák (SR). Vyloučení: 4:7. Využití: 3:1.
Kanada: Leclaire - Jovanovski, Staios, Hamhuis, Bouwmeester, Keith, Green, Burns - Nash, Getzlaf, Heatley - Chimera, Toews, Doan - Roy, Spezza, Sharp - Kunitz, E. Staal, St. Louis - Mayers. Trenér: Ken Hitchcock.
Švédsko: Lundqvist (od 41. Tellqvist) - Murray, Stralman, N. Wallin, Edler, Frögren, M. Johansson, Fernholm - Hörnqvist, Bäckström, R. Nilsson - M. Nilson, R. Wallin, Ekman - Weinhandl, Martensson, Ledin - Warg, J. Andersson, Fabricius. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Reklama

Související témata: