Hlavní obsah

Soupeři postoupili zaslouženě, shodl se švédský a finský tisk

STOCKHOLM/HELSINKY

Švédská i finská média v sobotu litují promarněných šancí svých týmů na postup do finále mistrovství světa v Québeku. Zároveň však uznávají, že hokejisté Ruska i Kanady se do nedělního utkání o zlato probojovali zaslouženě.

Článek

Noční semifinále mezi Švédském a domácí Kanadou (4:5) bylo mnohem dramatičtější. Švédští novináři proto ocenili snahu Tre kronor i navzdory tomu, že Seveřané oproti předchozímu zápasu proti Česku postrádali kapitána Kennyho Jönssona a navíc se nemohli opřít ani o jindy spolehlivého gólmana Henrika Lundqvista. Ten pustil všech pět gólů a pro úplné vyčerpání musel být předčasně střídán.

Jeho nástupce Mikael Tellqvist pak už puk za svá záda nepustil ani jednou. "Prostě mi došlo palivo," komentoval své selhání v deníku Dagens Nyheter zklamaný Lundqvist. "Cítil jsem se příliš pomalý, nezvládal jsem," přiznal sebekriticky. "Byl jsem z té rychlé a překvapivé změny pochopitelně šokovaný," dodal k tomu Tellqvist, který nestál v brance od úvodního zápasu Švédů proti Bělorusku.

Švédský tisk: Kanada byla papírově o dvě třídy silnější

Deník Aftonbladet dodal, že Lundqvist letos v NHL odchytal 81 utkání a nyní přidal čtyři další zápasy na MS, což je i pro brankáře jeho kvalit zřejmě příliš. "O tom, zda Mikael Tellqvist nastoupí i do utkání o bronz proti Finsku, se rozhodneme až těsně před začátkem," citoval Aftonbladet kouče Bengta-Akeho Gustafssona.

List uvedl, že Kanada byla papírově o dvě třídy silnější než Tre kronor a že k vítězství udělala přesně to, co udělat musela. "Když přidali, dávali góly. Když povolili, dali nám šanci. Proto ten milosrdný výsledek. Ale blízko k výhře jsme neměli nikdy." Svenska Dagbladet pak konstatuje, že pro Švédy nyní platí jediné: co nejdříve zapomenout na to, co bylo. Některé ze čtyř inkasovaných gólů v druhé třetině byly totiž docela laciné.

Tradiční švédsko-finská rivalita je všeobecně známá

Sobotní duel o bronz s Finy je pro Švédy prestižní nejen proto, že poražený odjede z Kanady bez medaile. Tradiční švédsko-finská rivalita je všeobecně známá a prohru s Ruskem či Kanadou fanoušci svým týmům odpustí mnohem snáz než neúspěch se sousední zemí.

Podle finského tisku byla tentokrát především individuální šikovnost ruských hráčů důvodem toho, proč země tisíců jezer nezopakovala loňský výsledek z Moskvy. Tehdy v semifinále dokázali Finové domácí Rusko vyřadit.

Finský tisk: Známka nemůže být jiná než nedostatečná

"Náš východní soused byl prostě jednoznačně lepší a finští hráči vlastně mohou cítit úlevu nad tím, že vše nedopadlo ještě hůř," konstatuje po prohře 0:4 helsinský Hufvudstadsbladet. "Samozřejmě, měli jsme i šance, ale když mužstvo dopustí v třetí třetině dvě vyloučení jen proto, že mělo na ledě jednoho hráče navíc, pak nemůže být celková známka jiná než nedostatečná."

Finský rozhlas na svých internetových stránkách ovšem připomněl, že vše zdaleka nebylo ztraceno hned od začátku. Ačkoli Rusové dali v první třetině vedoucí gól, právě v této části hry byli Finové lepší. "Ve zbytku zápasu jsme pak už ale nestáli za nic a bylo po všem," uzavřel zklamaně autor.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články