Hlavní obsah

Rusové jsou na trůnu, měli mladé hvězdy i Fjodorova a Nabokova

QUEBEC

Hokejisté Ruska usedli po dlouhých patnácti letech na trůn pro mistry světa. Hvězdy nastupující generace Alexandr Ovečkin, Ilja Kovalčuk či Alexandr Sjomin táhly sbornou na vrchol v Québeku společně s osmatřicetiletým veteránem Sergejem Fjodorovem a brankářem Jevgenijem Nabokovem.

Článek

Především ale kouč Vjačeslav Bykov dokázal vytvořit oproti minulým letům skvěle fungující kompaktní tým jako za slavných časů kralování sovětské sborné.

Rusy nezlomil ve finále s domácí Kanadou ani nepříznivý stav 2:4 po dvou třetinách a po výhře 5:4 v prodloužení dokázali přerušit sedmnáct zápasů trvající vítěznou sérii týmu s javorovým listem ve znaku. Překazili tak Kanadě obhajobu titulu i cestu za triumfem na historicky prvním světovém šampionátu v kolébce hokeje.

Ani velká ofenzivní síla nedovedla Kanadu ke zlatu

Kanaďané nepřerušili kletbu domácích týmů na mistrovství světa, která trvá od roku 1986, kdy v Moskvě triumfoval tehdejší Sovětský svaz. Ani velká ofenzivní síla podpořená střeleckou formou Danyho Heatleyho a spolu s ním celkem třináctka hráčů, kteří poznali co obnáší triumf na mezinárodní scéně, je nedovedla k úspěchu. "Nevím, jak dlouhou jsme přesně měli sérii vítězných zápasů, ale je těžké vyhrát tolikrát za sebou," prohlásil po finále kanadský kapitán Shane Doan.

Kanada během turnaje až do finále ani jednou nezaváhala, Rusové až v prodloužení vyhráli už s Českou republikou a na nájezdy s Běloruskem.

Bykov měl v kádru jediného hráče, který už získal v ruském dresu zlato. Fjodorovovi se to povedlo hned dvakrát na startu kariéry v letech 1989 a 1990. "Přinesl do týmu hodně klidu a horlivosti," ocenil Kovalčuk.

Defenzivu vyztužili Markov Tjutin a gólman Nabokov

Pozdní termín světové šampionátu umožnil reprezentačním týmům povolat nejen hráče z prvního kola Stanleyova poháru, ale v průběhu turnaje i ze druhého. Právě na tom nejvíce vydělali Rusové, protože defenzivu vyztužili Andrej Markov z Montrealu, Fjodor Tjutin z New York Rangers, ale především gólman Nabokov ze San Jose.

"Je rozdíl v tom, že jsme v minulých letech neměli k dispozici takového brankáře," zdůvodnil už před finále větší sílu svého výběru kouč Bykov. Loni v Moskvě před vlastním publikem Rusko na trůn nedovedl a musel se spokojit s bronzem.

Za suverény turnaje se zařadili při stejném složení semifinalistů jako loni na třetím místě Finové, kteří v boji o třetí místo zdolali Švédsko.

Čeští hokejisté podruhé za sebou neprošli bránou čtvrtfinále, oproti loňskému vystoupení v Moskvě si polepšili v celkovém pořadí ze sedmého místa na páté, což jim náladu nijak nevylepší. Do semifinále se nedostaly ani Spojené státy americké, ve čtvrtfinále skončil turnaj také pro Švýcarsko a překvapivého účastníka play off Norsko.

Do divize I spadli společně se Slovinci Italové

Norové už ze základní skupiny postoupili na úkor Slovenska, které pak muselo bojovat o udržení se Slovinskem. Blamáž v podobě sestupu sice Slováci nepřipustili, i tak byl tým kouče Júliuse Šuplera oslabený o řadu hráčů ze zámoří i z Evropy největším zklamáním turnaje. Do divize I spadli společně se Slovinci Italové a jejich místa mezi elitou za rok ve Švýcarsku zaujmou Rakousko a Maďarsko.

Světový šampionát se konal v Kanadě vůbec poprvé při stoletém výročí Mezinárodní hokejové federace a prezident IIHF René Fasel by rád turnaj brzy opět do kolébky hokeje vrátil. Šampionáty jsou přiděleny zatím do roku 2013. "Bude nějakou dobu trvat, než se se budeme moci vrátit, ale doufám, že Bob (Nicholson, prezident kanadského hokeje) bude žádat o šampionát v roce 2015 nebo brzy potom," prohlásil Fasel, který byl spokojen s návštěvností i sledovaností televizních přenosů ze šampionátu.

Reklama

Související témata: