Hlavní obsah

Fasel je i nadále prezidentem IIHF, Kusý při volbě neuspěl

Dosavadní prezident René Fasel bude i nadále stát v čele Mezinárodní hokejové federace. Na středečním výročním jednání kongresu IIHF v Montrealu byl zvolen do funkce na další čtyři roky. Český zástupce Zbyněk Kusý ve své snaze prosadit se do exekutivy mezinárodní federace neuspěl a do Rady IIHF se nedostal.

Článek

Fasel byl jediným kandidátem na prezidenta organizace, která v letošním roce slaví sto let od založení. Původně byl jeho protikandidátem Fin Kalervo Kummola, který ale kandidaturu v předstihu odvolal a nakonec bude i nadále v mezinárodní federaci působit jako jeden z trojice viceprezidentů. Kummola bude zastupovat Evropu.

V jedenáctičlenné radě, do které kandidoval společně s dalšími deseti funkcionáři na sedm volných míst i Kusý, jsou nakonec jen tři nováčci. Premiérově byli do nových funkcí zvoleni Rus Alexandr Medvěděv, Tony Rossi z USA a Švéd Christer Englund.

Svou pozici například obhájil šéf slovenského svazu Juraj Široký, proti němuž v minulých dnech opět oficiálně vystoupil legendární slovenský hokejista Peter Šťastný, jenž delegáty kongresu vyzval, aby pro Širokého nehlasovali.

Na kongresu v Montrealu, který oficiálně začal v úterý, bylo rozhodnuto o tom, že závěrečné kvalifikační turnaje o postup na olympijské hry ve Vancouveru se uskuteční v únoru v Německu, Lotyšsku a Norsku. Tedy v zemích, které jsou v žebříčku umístěny nejvýše za přímo postupující devítkou.

V ženské kvalifikaci budou české hokejistky o postup na olympiádu 2010 bojovat v Číně, kde se o jedno volné místo utkají s domácí reprezentací, Japonskem a postupujícím týmem z předkvalifikace.

Reklama