Hlavní obsah

Z hokejového mistrovství světa uvidí televizní diváci 32 přenosů

PRAHA

Mistrovství světa v ledním hokeji se poprvé ve své historii odehraje v Kanadě a Česká televize odvysílá dvaatřicet z šestapadesáti duelů v Québeku a Halifaxu. Utkáními budou provázet již tradiční komentátoři v čele s Robertem Zárubou, pro něhož to bude již sedmnáctý šampionát v řadě. Novinkou je virtuální studio, které po čytřech letech nebude přímo v dějišti mistrovství.

Článek

Šampionát začne zápasem Dánsko - Česko v pátek 2. května od 18:50 a poprvé v historii skončí nejpozdějším termínem v dějinách v neděli 18. května. Kromě klasických přímých přenosů připravuje štáb ČT speciální programy a na diváky čekají ve studiu výjimeční hosté. Šampionát se bude nést duchu oslav 100 let Mezinárodní hokejové federace (IIHF) a při této příležitosti vystoupí týmy i v kopiích historických dresů.

Poprvé se Kanada přizpůsobila vůči evropským fanouškům ohledně začátku zápasů. Kolizi s duely play-off NHL vyřešila posunutím začátků přenosů do přijatelných místních časů 17:50 a 21:20. Pouze šest střetnutí začne v 0:50, například právě poslední utkání ČR ve skupině A s Itálií. Zápas bude rovněž výjimečný tím, že mužstva nastoupí v historických dresech. Český výběr navlékne repliky z roku 1947, kdy ČSR vyhrálo první světový titul na MS v Praze. Na programu ČT4 pak budou moci fanoušci sledovat reprízy zápasů.

Po čtyřech letech bude studio MS z Prahy

Z důvodu finanční nákladnosti přesunu a pronájmu elektronické tužky změnila ČT původní plán vybudovat své studio přímo v dějišti šampionátu a průvodci i experti zůstanou po čtyřech letech výjezdů na Kavčích horách. Rekordmanem mezi světovými komentátory bude spolu se švédským kolegou Lassem Granqvistem držitel posledních dvou cen TýTý pro nejoblíbenějšího sportovního komentátora Robert Záruba. Světový šampionát v Kanadě bude pro něho sedmnáctým v řadě.

Hlavním moderátorem pražského studia bude Petr Vichnar s Jiřím Hölzlem. Robert Kysela s Josefem Zajícem se postarají o pohledy expertů. Druhý jmenovaný se zúčastní programu MS poprvé. Štáb v Quebeku, kde odehrají zápasy ve skupině čeští hokejisté na stadiónu Colisée Pepsi, bude ve složení Robert Záruba s Martinem Hostákem a reportérem Tomášem Jílkem. Zápasy v Halifaxu z haly Metro Center bude komentovat Michal Dusík a David Pospíšil s reportérem Ondřejem Zamazalem.

Reklama

Související témata: