Hlavní obsah

Rozhodl gól dosažený silou vůle, píše švédský tisk po čtvrtfinále

Švédsko vyřadilo ve čtvrtfinále mistrovství světa hokejisty České republiky gólem, který švédská média označila za "branku dosaženou silou vůle". Střelec rozhodujícího úspěchu Mattias Weinhandl je proto pro novináře hlavním hrdinou středečního utkání.

Článek

"Byl to jeden z mých šťastnějších gólů," popsal rozhodující okamžik sám Weinhandl, který byl podle deníku Dagens Nyheter do té doby "překvapivě neviditelný".

To, že jeho střela prošla až za Hniličkova záda, poznal střelec pro Čechy osudové branky až z radostných reakcí spoluhráčů - sám totiž v tom okamžiku ležel na zádech na ledě. Weinhandl tak zaznamenal již pátý gól na mistrovství světa a je momentálně v celku Tre kronor nejlepší v kanadském bodování.

"Připadá mi, že jsme měli lepší mužstvo. Vytvářeli jsme si trochu nebezpečnější šance," komentoval výsledek pro televizní stanici TV 6 švédský kouč Bengt-Ake Gustafsson.

Tisková agentura TT charakterizovala první čtvrtfinále jako utkání, v němž se obě mužstva zaměřila na minimalizaci vlastních chyb a na to, aby nepustila soupeře do gólové šance. Tým Tre kronor pochválila TT například za hru v oslabení v první třetině - ačkoliv Česko bylo předtím v přesilovkách smrtelně nebezpečné, Švédové si tentokrát v oslabení vedli zcela bezchybně.

Nedlouho před koncem třetí třetiny už vypadalo Česko podle TT jako vítěz. Díky vysoké morálce se však Seveřanům podařilo nepříznivý stav nakonec zvrátit.

Český brankář se stal znovu obětním beránkem

Deník Aftonbladet si vzal podobně jako před čtvrtfinálovým duelem znovu na mušku Milana Hniličku. Podle něj se český brankář stal znovu obětním beránkem. Rozhodl o tom jeho slabý zákrok v prodloužení, po němž se puk dostal k Weinhandlovi a posléze potřetí do české branky.

"Byl to vyrovnaný zápas, v němž Češi chvílemi působili lepším dojmem. Avšak modrožlutí se znovu a znovu zvedali, takže to, že zápas dospěl až do prodloužení, nebylo žádným překvapením," konstatoval list. Charakter prodloužení pak určila rychlá švédská přesilovka, třebaže rozhodující gól padl až nedlouho po ní.

Aftonbladet přinesl také pochvalná slova gólmana Henrika Lundqvista na adresu švédské obrany. "Hodně mi usnadňují práci," konstatoval Lundqvist. Jeho spoluhráč Kenny Jönsson souhlasil, avšak s celkovým defenzivním stylem Tre kronor spokojen nebyl. "Hráli jsme příliš defenzivně, v pátek proti Kanadě půjde o zcela jiný zápas. Dnes to tak jako tak vyšlo, protože ani Češi se do útoku nijak zvlášť nehrnuli," dodal Jönsson.

Reklama

Související témata: