Hlavní obsah

Hadamczik: Málokdy hráčům děkuji, ale teď jsem musel

Trenér Alois Hadamczik si po zápase se Švýcary pochvaloval, jak dobře čeští hokejisté pracovali na ledě, i jak v kabině fungují mezilidské vztahy. „Jsou hráči, kteří udávají tón, i ti co vnímají, že na led půjdou méně. Přesto všichni makají na sto procent,“ líbí se trenérovi národního týmu.

Článek

Blížil se výkon proti Švýcarsku vaší ideální představě, jak proti takovému soupeři hrát?

Viděli jsme Švýcary proti Švédům a víme, že proti nám jsou vždycky bojovní. Mají dobře propracovaný systém a disciplínu. Takže jsme chtěli především dlouho držet puk, na což máme velmi dobré obránce s kvalitní rozehrávkou. Málokdy děkuji, protože pro hráče je povinností odvést maximální výkon, ale teď musím poděkovat týmu za velmi dobrou hru.

Kalkuloval jste s tím, že Švýcaři budou mít v nohách zápas se Švédy?

Od půlky utkání jsme věděli, že jim budou docházet síly a ono se to taky projevilo.Chtěl bych ale pochválit i Hnildu, který měl dost těžkých zákroků, hlavně v první třetině, kdy jsme hodně útočili. Když měli Švýcaři ještě sílu, chodili do přečíslení.

Cítíte, že vedete dobrou hokejovou partu?

Jsem především rád, že v kabině fungují velmi dobře mezilidské vztahy. Jsou hráči, kteří tým táhnou, udávají mu tón, protože mají odehráno mnoho těžkých zápasů. A jsou tady hráči, kteří vnímají, že na led půjdou méně. Máme tu tři útočníky navíc, konkurence tu je, takže každý odvádí maximum, ať hraje deset minut, nebo víc.

Tomáš Plekanec si trochu stěžoval, že se necítil úplně v pohodě ve druhé řadě, nepřivykl ještě systému. Máte nějaké další varianty, jak poskládat sestavu?

Nevidím důvod, proč bychom něco měnili nebo posouvali. Plekanec hrál první zápas, na horší než první, druhou lajnu ho nevyužijeme. Určitě ho vytížíme tak, že toho bude mít plné zuby. (směje se)

Potěšil vás i výkon čtvrtého útoku?

Mladý Krejčí se hodně zlepšil i Rolinek hraje velmi dobře. Ještě trošku více čekáme od Zbyňka Irgla, ale hráči velmi dobře pracují, chtějí.

Snaha získat do týmu Milana Michálka nebyla úspěšná, takže dopíšete na soupisku Skuhravého?

Přesně tak. Ve čtvrtek odpoledne jsem s Milanem mluvil a říkal mi, že byl už potřetí na vedení klubu a ti ho striktně odmítli. Byli úplně arogantní. Milan tvrdil, že se cítí dobře, ale oni se obávají nějakého střetu, úderu na hlavu, že by ho to mohlo vyřadit dlouhodobě. Byl z toho dost smutný.

Přesto máte hodně dobrý tým. Je nejsilnější z těch, které jste na šampionátech trénoval?

Zeptejte se mě, až skončí mistrovství. Zatím jsou výsledky dobré, ale víme, jak to chodí. V Praze v roce 2004 byl český tým skvělý a prohrál čtvrtfinále na penalty. Pojďme krok po kroku a uvidíme, jak daleko dojdeme a pak můžeme říct, co se nepovedlo.

Takže ještě nevyhlížíte klíčový čtvrtfinálový boj?

Na mistrovství to nechodí podle předpokladů. Slovensko se bije o udržení, Norsko hraje v závěru s Kanadou 1:1. Stejně se nemůžeme ohlížet, kdo na nás ve čtvrtfinále vyjde. V Rize jsme byli smutní, když jsme prohráli s Američany a šli na silné Rusko, za které hráli Ovečkin i Malkin.Přesto jsme postoupili až do finále. Takže opakuji: čtvrtfinálovým soupeřem se nezabývám.

Teď vás čekají Bělorusové, co na ně vymyslíte?

Mají jiný tým než při přátelácích v Třebíči a Hlavlíčkově Brodu, ale my máme taky jiné mužstvo. Jsou pohyblivý, vyznávají ruský styl, v plném pohybu. Když se na to tým dobře připraví, tak utkání zvládne. V neděli pak jdeme na Švédy, což nebude zase nic lehkého, ale každého tu někdy potkají dva zápasy ve dvou dnech.

Reklama