Hlavní obsah

V české nominaci pro hokejové MS je šestadvacet jmen

PRAHA

Poslední řez udělali trenéři české hokejové reprezentace před odletem na mistrovství světa ve Švýcarsku. Na pondělní tiskové konferenci zveřejnili nominaci na šampionát, který začne v Klotenu a Bernu už tento pátek. Prozatím Vladimír Růžička a jeho asistenti Jandač a Weissmann zveřejnili šestadvacet jmen: tři brankáře, devět obránců a čtrnáct útočníků.

Článek

Oproti týmu na Českých hokejových hrách v Liberci vypadli útočníci František Lukeš z Litvínova, David Květoň z Třince, Petr Vampola z Ufy a brankáři Miroslav Kopřiva z Kladna a Alexander Salák z TPS Turku.

Kromě zveřejněných hráčů ještě budou čeští trenéři čekat na možné posily z NHL z klubů, které by neprošly prvním kolem play-off. Jména ovšem zveřejňovat nechtějí. "Jsou to hráči pod smlouvou s kluby z NHL, které nechtějí v době kdy ještě hrají sezónu ani slyšet o tom, že by někdo měl jet na mistrovství. Vůči těm klubům by bylo neseriózní jména zveřejňovat," zdůvodnil rozhodnutí hlavní kouč Vladimír Růžička.

"Určitě bysme chtěli jednoho nebo dva obránce. Budeme hrozně šťastní, když někdo přiletí, ale také se může stát, že nepřijede nikdo a budeme hrát s touhle sestavou," zdůraznil Růžička.

Tým však rozhodně nechce na začátku MS napsat na soupisku všechny hráče. "Pro vstup do turnaje je třeba zapsat patnáct hráčů a dva brankáře, po skončení základní části je možno zaregistrovat další dva hráče. Jakmile je hráč zaregistrován, už nemůže být nahrazen nikým jiným," zdůraznil pravidla manažer národního týmu Martin Urban.

Čeští hokejisté se sejdou ve středu na srazu v Praze a o den později odletí do Curychu. Tam v Klotenu vstoupí do turnaje v sobotu 25. dubna ve 20:15 zápasem proti Dánsku. O dva dny později narazí na dalšího severského soupeře Norsko a ve středu 29. dubna nastoupí proti Finsku.

Nominace české hokejové reprezentace na MS 2009
Brankáři:
Lukáš Mensator (Karlovy Vary), Jakub Štěpánek (Vítkovice), Martin Prusek (Dinamo Riga/KHL).
Obránci:
Michal Barinka (Vítkovice), Angel Krstev (od nové sezóny Brno), Petr Čáslava (Pardubice), Vladimír Sičák (České Budějovice), Ondřej Němec (Karlovy Vary), Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Marek Židlický (Minnesota/NHL).
Útočníci:
Roman Červenka (Slavia Praha), Jaromír Jágr, Jakub Klepiš (oba Omsk/KHL), Jan Marek, Tomáš Rolinek (oba Magnitogorsk/KHL), Zbyněk Irgl, Josef Vašíček (oba Jaroslavl/KHL), Aleš Kotalík, Aleš Hemský (oba Edmonton/NHL), Michael Frolík, Rostislav Olesz (oba Florida/NHL), Marek Kvapil (Vítkovice), Petr Čajánek (Dynamo Moskva/KHL), Jaroslav Hlinka (Linköping/Švéd.).

Reklama