Hlavní obsah

Mezi brankáři rozhodly poslední zápasy pro Štěpánka

PRAHA

Mezi pěti brankáři, z nichž jen jeden už startoval na mistrovství světa, se museli rozhodovat čeští trenéři při sestavování trojice pro nadcházející šampionát ve Švýcarsku. Zatímco ve prospěch Martina Pruska mluvily největší zkušenosti a Lukáš Mensator si nominaci vysloužil famózními výkony v extralize, nad dalšími visel otazník. Definitivně jasno měli trenéři až po posledním zápase před MS.

Článek

"Na mistrovství světa pojedou brankáři Prusek, Mensator a Štěpánek," oznámil na pondělní tiskové konferenci v Praze hlavní trenér národního týmu Vladimír Růžička. Že na šampionát nepojede Alexander Salák, bylo jasné v okamžiku, kdy nebyl nominován k žádnému zápasu turnaje v Liberci, mezi Jakubem Štěpánkem a Miroslavem Kopřivou pak rozhodly poslední výkony.

Skvělá forma nakonec upřednostnila Štěpánka

"Štěpánek nám v Liberci udělal největší radost, ve dvou těžkých utkáních chytal velice dobře," připomněl Růžička zápasy, ve kterých vítkovický gólman nejprve dovolil Švédům vstřelit jediný gól a dlouho tým držel i proti ofenzivně nabuzenému Rusku.

"Kuba udělal obrovský skok. Když se Martin Prusek zranil na Slovensku, tak jsme povolali tohoto mladíčka a už v Německu chytal výborně. Pak svou formu jen potvrdil," chrlil český kouč slova chvály na Štěpánka, který byl v Liberci vyhlášen nejlepším brankářem turnaje.

Kopřiva ještě bude mít šanci

Černý Petr tak zůstal v lapačce Miroslava Kopřivy, který přitom zazářil na listopadovém turnaji EHT ve Finsku a tehdy se počítal mezi jasné adepty mistrovství světa. Jenže další zápasy mu už tolik nevyšly a po už několikrát omílaném výpadku v přípravě na Slovensku začala jeho gloriola hasnout, až v konfrontaci se Štěpánkovou formou zhasla úplně.

"S Mírou jsem po zápase s Finskem mluvil asi patnáct minut, vím, jak je taková situace nepříjemná. Nicméně je to velice perspektivní brankář, a v budoucnu určitě ještě do reprezentační nominace promluví," myslí si Růžička. "Ale musíme si uvědomit, že rozhoduje aktuální forma. Mensator byl nejlepší brankář v extralize a Štěpánek odchytal výborně poslední zápasy," dodal.

Kdo bude jednička, se teprve rozhodne

Kouč uvítal, že se dal zdravotně do pořádku veterán Martin Prusek, protože bez ohledu na formu mají Štěpánek s Mensatorem na kontě jen tři respektive šest zápasů za národní tým. "Čtrnáct dní na tom pracoval fyzioterapeut Pavel Kolář. Je to zkušený gólman a na nic si nestěžoval. Věřím, že kdyby nebyl v pořádku, tak by mi to řekl," uvedl Růžička.

Třiatřicetiletý Prusek má za sebou starty už na třech mistrovstvích světa, pokaždé ale jako náhradník. Nyní se před ním otevírá možnost být jedničkou týmu. Jaká ale bude hierarchie brankářů a kdo v sobotu nastoupí do prvního zápasu českého týmu proti Dánsku, zatím trenéři tají. "Ve čtvrtek nebo v pátek si s brankáři sedneme a pak se rozhodneme," dodal na závěr Růžička.

Reklama