Hlavní obsah

Česko - Dánsko 5:0Hokejisté začali MS dobře, Dánové si odnesli "bůra"

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Hlinka 1 : 0
32. Marek 2 : 0
36. Čajánek 3 : 0
38. Hemský 4 : 0
51. Jágr 5 : 0

KLOTEN

První severská překážka v základní skupině mistrovství světa je úspěšně zdolána. Čeští hokejisté porazili při vstupu do turnaje Dánsko jednoznačně 5:0, když si Petr Čajánek a Jaromír Jágr připsali shodně gól a dvě asistence. Brankář Jakub Štěpánek hned v prvním zápase na velkém turnaji vychytal nulu. Další zápas čeká reprezentaci v pondělí, tentokrát proti Norsku.

Článek

Hned na začátku zápasu jsme se museli bránit po vyloučení Kotalíka a Štěpánek se měl v brance co ohánět. Při hře ve čtyřech v sedmé minutě to ale byla česká reprezentace, kdo vstřelil první gól zápasu. Na levé straně se dostal před branku Hlinka a načal brankový účet českého týmu na MS. Šance si vypracoval i nově složený útok Čajánek-Hemský-Jágr, ale skóre se už v první třetině nezměnilo.

Pět minut po druhé přestávce se v oslabení objevil před dánským gólmanem osamocený Irgl, ale přestřelil. Ani v dalším průběhu čeští hráči moc pohledných okamžiků nenabídli, přesto dokázali přidat další branku. Dánský gólman v 32. minutě vyrazil Rolinkovu teč před Marka, jenž z ostrého úhlu přidal druhý zářez.

O tři minuty později bylo ještě veseleji. Jágr v přesilovce vyrazil na zteč z pravé strany, přihrál Hemskému a ten i zpoza branky dokázal puk prostrčit Čajánkovi, kterému stačilo trefit odkrytou klec. Uběhly další tři minuty a bylo to 4:0. V útoku se utrhla dvojice Jágr, Hemský a druhému jmenovanému stačilo jen trefit lahůdkovou přihrávku před branku.

Za jasného vedení už český tým pohodlně kráčel za vítězstvím a vytvářel si další příležitosti. Irgl sice stále neseřídil mušku a podruhé v zápase vypálil nad, ale Jágr při následné přesilové hře pět na tři mířil přesně.

Mistrovství světa 2009 - základní skupina D:
Česká republika - Dánsko 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Hlinka (Klepiš), 32. Marek (Rolinek, Rachůnek), 35. Čajánek (Hemský. Jágr), 38. Hemský (Jágr, Čajánek), 51. Jágr (Čajánek). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Zalaski (Kan.) - Bouguin (Fr.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 7:7. Využití: 2:0.
ČR: Štěpánek - Židlický, Čáslava, Němec, Rachůnek, R. Polák, Blaťák, Barinka - Čajánek, Hemský, Jágr - Rolinek, Marek, Kotalík - Hlinka, Klepiš, Irgl - Červenka, Plekanec, Olesz. Trenér: Vladimír Růžička.
Dánsko: Galbraith - Hersby, P. Larsen, Damgaard, Christensen, Mads Bodker, Pedersen - K. Staal, Hardt, Regin - Degn, Green, Mikkel Bodker - Christensen, Madsen, Jakobsen - Lykkeskov, Dresler, Sundberg. Trenér: Per Bäckman.

Reklama

Související témata: