Hlavní obsah

Češi mají další výhru, Norové ztrátu z první třetiny už nedohnali

Jirka G. Novák (Kloten)Sport.cz

Po dvou zápasech jsou čeští hokejisté na mistrovství světa ve Švýcarsku stoprocentní. Po vítězství nad Dánskem zdolali i dalšího soupeře ze severu Evropy, Norsko porazili 5:2. Už v první třetině si český tým vytvořil tříbrankový náskok, který se soupeř jen marně snažil dotáhnout. Ve středu čeká reprezentaci na MS poslední zápas základní skupiny D s Finskem.

Článek

Zápas začal pěkně zostra. Už po dvaceti vteřinách se muselo přerušovat, protože Židlický před českou střídačkou vyrazil s Vikingstadem plexisklo, které se vysypalo na náhradního brankáře Štěpánka. V šesté minutě Češi ukázali, že umí střílet i góly. Polák vystřelil od modré a Jan Marek pohotově doklepl vyražený puk do branky.

V desáté minutě přidal další trefu Čajánek, jenž si v přesilové hře najel na přihrávku Hemského zpoza branky. Vzápětí mohl ještě zvýšit Rolinek, ale zblízka přestřelil. Na druhé straně zase trefil Ask tyčku Pruskovy branky. Po dvanácti minutách účasti na MS se prosadil i uzdravený Vašíček střelou švihem z pravého kruhu.

Do druhé třetiny Norové vyměnili brankáře a navíc dokázali snížit brankové skóre. Jakobsen napřáhl od modré a střela nešťastně tečovaná Rolinkem rozhodla, že Prusek nenapodobí Štěpánka s jeho vychytanou nulou proti Dánsku. Český tým najednou polevil v koncentraci, ale když už se Norové nadechovali k náporu, Blaťák je usadil zpátky na zem. A to ještě na konci třetiny trefil stejný hráč tyčku.

Michal Barinka (vlevo) v pěstním souboji s Matsem Zuccarellem z Norska.foto: ČTK/Michal Kamaryt

Poslední minutu druhé třetiny jsme dohrávali jen ve třech a Norové osm vteřin před sirénou opět snížili na rozdíl dvou branek. Na začátku třetí části navíc zazářil gólman Lysenstoen, jenž pochytal nájezdy Čajánka a Hlinky. V 49. minutě už byl sice překonán po teči Plekance, ale než se puk dostal za brankovou čáru, odpálil jej do bezpečí jeden z norských beků.

Až osm minut před koncem se skóre znovu změnilo, pátý gól českého týmu přidal Klepiš bekhendovou střelou z úhlu. Další branku mohl přidat Židlický, ale stahovačka mu proti norskému gólmanovi nevyšla.

Mistrovství světa 2009 - skupina D:
Česká republika - Norsko 5:2 (3:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Marek (R. Polák), 10. Čajánek (Hemský, Jágr), 13. Vašíček (Červenka, Němec), 33. Blaťák (Olesz), 52. Klepiš (Čáslava, Čajánek) - 22. Jakobsen, 40. Zuccarello (Vikingstad). Rozhodčí: Persson, Vinnerborg (oba Švéd.) - Kaspar (Rak.), Kicha (Ukr.). Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. Diváci: 3580.
ČR: Prusek - Židlický, Čáslava, Němec, Rachůnek, R. Polák, Blaťák, Barinka - Jágr, Čajánek, Hemský - Irgl, Marek, Rolinek - Kotalík, J. Hlinka, Olesz - Klepiš, Vašíček, Plekanec - Červenka. Trenér: Vladimír Růžička.
Norsko: Grotnes (od 21. Lysenstoen) - Mats Trygg, Myrvold, Holos, Jakobsen, Kaunismäki, Lund, Bonsaksen - Skröder, Vikingstad, Thoresen - Holtet, Ask, Zuccarello - Hansen, Spets, Bastiansen - Lorentzen, Röymark, K. Forsberg - Laumann. Trenér: Roy Johansen.
1.Česko2200010:26
2.Finsko110005:03
3.Dánsko100010:50
4.Norsko200022:100

Reklama

Související témata: