Hlavní obsah

V hráčích bylo obrovské zklamání, Štěpánek bral vinu na sebe

BERN

Jen těžko ze sebe čeští hokejisté dostávali nějaké hodnocení nezvládnutého zápasu se Švédskem ve čtvrtfinále mistrovství světa. Zklamání z neúspěchu v klíčovém zápase turnaje bylo příliš veliké a vyřazení z bojů o medaile hráče bolelo. "Nebyli jsme nervózní ani nějak přemotivovaní. Je to ohromné zklamání, nevím co říct k tomu, že se nám nedařilo," nechal se slyšet Jan Marek.

Článek

"Věřil jsem, že s tímhle týmem uděláme medaili, protože jsme měli výborný mančaft. Bohužel se to nepodařilo," pokračoval Marek. "Švédi už od začátku utkání postavili ve středním pásmu val pěti hráčů a vůbec nás nenapadali, jenom vyčkávali na brejky. A povedlo se jim to," dodal český útočník.

Jedenáct minut před koncem za stavu 0:2 sice ještě vykřesal gólem v oslabení naději Čajánek, jenže žádný další střelec se k němu už nepřidal. "Je to paradox. V přesilovkách góla nedáme a v oslabení ve třech jo. Za stavu 2:1 jsem věřil, že tam ten jeden gól ještě nějak domlátíme, ale nepodařilo se," smutnil Marek.

Český tým si sice vytvořil tlak, jenže dvě minuty před koncem uťal jejich snažení třetím gólem Kenny Jönsson. "Když už jsme byli na konci v náporu, tak jsme dostali takový blbý gól, který Kuba asi neviděl a to nás bohužel zase srazilo," přiznal Marek.

"Obránce měl puk na modré a vystřelil na branku, přede mnou tam pak jeden švédský hráč máchl hokejkou a mě to asi vylekalo nebo co... Prostě mi to tam propadlo. Ten gól beru na sebe, to byla moje chyba. To se nesmí stávat, pokud chceme něco uhrát," sypal si popel na hlavu brankář Jakub Štěpánek.

A v až příliš tvrdé sebekritice pokračoval i nadále. "Jsem zklamaný hlavně ze sebe, budu to dlouho vstřebávat. Vyčítám si, že jsem týmu moc nepomohl. V takovém zápase musím chytit něco navíc a jestli jsem tentokrát předvedl jeden dobrý zákrok, tak to bylo hodně... Sice třeba i stál za to, aby mi lidi tleskali, ale bohužel pak padl ten třetí gól a všechno to šlo... do pryč," tvrdil mladý gólman.

Do zápasu přitom vstupoval s chladnou hlavou a během první třetiny si na něj hráči soupeře nepřišli. "V první třetině jsem něco chytil a uklidnil se, myslel jsem že by to pak i mohlo jít. Ale pak mi tam i ten první gól propadl celkem nešťastně," litoval Štěpánek, jehož stejně jako celý tým mohutně povzbuzovali čeští fanoušci. "Bylo je určitě o hodně víc slyšet než Švédů a patří jim za to dík. Bohužel jsme je zklamali," uzavřel Jan Marek.

Reklama