Hlavní obsah

Experty vyřazení hokejistů zklamalo, neúspěch však podle nich není náhodný

PRAHA

Ospalý začátek, špatně sehrané přesilovky, málo důrazu před švédskou brankou, chybějící špičkový brankář, smůla, podivný metr rozhodčích, celkový obraz a ustrnulý vývoj českého hokeje. Kromě výborně hrajícího soupeře našli hokejoví experti, které oslovila ČTK, mnoho důvodů, proč se český tým rozloučil s mistrovstvím světa ve Švýcarsku opět již ve čtvrtfinále.

Foto: PRÁVO

Trenér Vladimír Vůjtek

Článek

Bývalý kouč Dynama Moskva Vladimír Vůjtek starší si všiml ospalejšího začátku ze strany českého celku. "Začali jsme hodně vlažně, jako bychom se báli jít do útoku a čekali, co s námi Švédové provedou. Soupeř byl deset minut lepší. Pak jsme se začali zvedat, ale rozhodly přesilovky. Soupeř využil dvě, a i když si to zkomplikoval tím gólem v přesilovce pět na tři, výsledek udržel. Možná ho začali bránit až příliš brzy. My jsme si vytvořili několik velkých příležitostí a měli i smůlu, protože snad třikrát tam byla tyčka," připomněl Vůjtek.

Zásadní vliv na výsledek podle něj měly přesilovky. Češi v nich prý zbytečně šetřili střelbou. "Hodně jsme drželi puky a pomalu rozehrávali. Obránci moc nestříleli, hráli na moc přihrávek a to se v dnešním hokeji moc nenosí. Je třeba hodně střílet, clonit brankáři, snažit se tečovat, dorážet. To jsme nedělali," zamyslel se uznávaný kouč.

Češi znovu končí už ve čtvrtfinále. Navíc na turnaji neporazili nikoho z absolutní světové špičky. "Náhoda to asi nebude, je to vlastně třetí rok po sobě a hráče jsme neměli špatné letos ani loni. Možná to bude v psychice. Půl roku se mluví o tom, že čtvrtfinále bude nejdůležitější utkání, ale hráči to opět nezvládli. Nevím, jestli tam už není nějaký psychický blok," mínil Vůjtek.

Jiřík: Porazili jsme týmy, které by porazil každý

Podstatně více čekal od současného českého týmu i bývalý reprezentant a první český hokejista v NHL Jaroslav Jiřík, který letos v prosinci oslaví sedmdesáté narozeniny. "Podle jmen jsme měli opravdu dobrý tým. Ukázalo se ale, že nám hra hodně skřípala v obraně. Štěpánek sice chytal dobře, ale super brankář by dva ze tří inkasovaných gólů proti Švédsku chytil," řekl Jiřík a podivoval se, že trenéři nechali zcela stranou Lukáše Mensatora. "Těžko říci, co za tím vězelo. Asi trenéři věděli nejlépe, který z brankářů je dobrý. Ale Mensatora hokejově řečeno zazdili," dodal Jiřík.

Připomněl i skutečnost, že český tým toho mnoho na letošním šampionátu nevyhrál. "Porazili jsme soupeře, které by zdolal každý. Ale ve vyrovnaných bitvách jsme se neprosadili. Takže i z tohoto pohledu byl výsledek nulový," konstatoval Jiřík. V zápase proti Švédům ale postrádal i štěstí. "Byly momenty, kdy jsem si u televize myslel, že už musí puk skončit v brance. Ale on byl najednou někde jinde. Musíme se těšit na to, že budeme mít příští rok více štěstí," věřil Jiřík.

Podivoval se i nad výkony rozhodčích. "Je pravda, že jsme dostali hodně branek v oslabení. Ale často mi zůstával rozum stát nad tím, za co letos na šampionátu sudí vylučovali. Hokej začali rozhodčí přibližovat basketbalu, neboť začali málem každý osobní kontakt trestat," kritizoval Jiřík sudí.

Fryčer: Bez gólů se vyhrát nedá

Podle bývalého útočníka Miroslava Fryčera nehráli čeští hokejisté úplně špatně. "Ale bez gólů se vyhrát nedá. Proměňování šancí nás stálo lepší výsledek, ten jeden gól je prostě málo. Švédové naproti tomu produktivní byli, z minima vytěžili maximum a k tomu velmi dobře bránili," vyzdvihl hlavní rozdíly mezi oběma týmy bývalý kouč extraligových Vítkovic.

Překvapil ho malý důraz českých hokejistů před švédským brankovištěm. "Tam byla potřeba daleko větší agresivita a důraz před brankou. Docela mě to udivilo, především proto, že v našem týmu byla spousta hráčů, kteří hrají nebo dříve působili v NHL," připomněl Fryčer.

Narůstající řada neúspěchů v důležitých soubojích s týmy světové špičky už podle něho není ani v nejmenším náhoda či smůla. "V tom to rozhodně není," souhlasil s trenérem Vůjtkem. "Opravdu nelze žít jen neustále z toho, co bylo před pár lety. Nelze žít v tom, že Jarda Jágr v 37 letech všechno odtáhne, i když byl znovu vynikající," varoval Fryčer. "Je potřeba překopat celý systém hokeje u nás, změnit celou filozofii, v tom je zakopaný pes. Ztrácíme totiž ten vysoký kredit, který jsme měli."

Poslední neúspěchy nejen na poli mezi dospělými jsou podle něho alarmující a mají hlubší význam. "Sám se rozhodně nepovažuji za žádného experta, ale ti opravdoví experti o tom mluvili už několikrát přede mnou. Jenže ono se sice pořád mluví o tom, že je potřeba něco udělat, objevuje se to v novinách a zazní to na nějakých sezeních, ale neděje se nic," prohlásil Fryčer.

Zásadní je prý potřeba překonat sebeuspokojení, které český hokej zastihlo, protože už se ocitl opravdu hodně dole. "Stačí se podívat na to, jak si vedou mládežnické kategorie. Nevím, kde se to zaseklo, ale je to jako začarovaný kruh. Už však není za pět minut dvanáct, ale pět minut po dvanácté. Možná, že si myslíme, že jsme nejchytřejší a nepotřebujeme to, protože to prostě umíme nejlépe, ale přestali jsme se učit," řekl Fryčer.

Více času i finančních prostředků by se podle něho mělo investovat do práce s mládeží, potažmo pak kvalitních trenérů mladých hokejistů. "Začíná to již od přípravky. Od začátku je potřeba kvalita. Když se podíváme dneska třeba na Američany, jak bruslí, za poslední roky udělali obrovské pokroky. Ale ty nepřišly jen tak samovolně z ničeho nic," připomněl.

Český hokej by se měl prý také nadále držet hlavních předností a zbraní, které má. "Tedy dobré bruslení skloubené s chytrostí. Přijde mi, že v poslední době chceme jen něco kopírovat. Tu švédský, tu zase finský systém. Je potřeba si však vzít z každého něco a hlavně si v tom ponechat i to svoje. Před lety se obdivoval náš hokej, dnes my obdivujeme, jak hrají Rusko, Kanada nebo USA. Stačí se podívat na Kanadu, jak se poučila. Těžko by dříve člověk viděl, jak si nahrají před prázdnou brankou," uzavřel Fryčer.

Reklama

Související témata: