Hlavní obsah

Finsko - Dánsko 5:1Finsko si zajistilo postup do osmifinále výhrou s Dány

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Jakobsen 0 : 1
18. Miettinen 1 : 1
22. Pihlman 2 : 1
35. Miettinen 3 : 1
52. Kapanen 4 : 1
60. Kapanen 5 : 1

Hokejisté Finska v pondělí zdolali na mistrovství světa ve Švýcarsku Dánsko 5:1 a zajistili si postup do osmifinálové skupiny F. Tam si po sobotní výhře nad Norskem určitě přenesou tři body. O další se Finové utkají ve středu v závěrečném utkání základní skupiny D s českou reprezentací, kterou o skóre předstihli na prvním místě. Dalšími jistými účastníky boje o postup a nasazení pro play off v Klotenu jsou už od neděle Kanaďané s Slováci.

Článek

Finové sice s Dánskem prohrávali, ale výběr trenéra Jukky Jalonena skóre otočil. Po třech bodech za dvě branky a jednu asistenci si připsali Antti Miettinen a Niko Kapanen. Dánsko zůstává bez bodu a bude ve středu v klíčovém utkání s Norskem bojovat o osmifinále a zároveň únik skupině o udržení.

Finové už nastoupili i s obránce Kukkonenem, posilou z Philadelphie, a v brance se místo Rinneho tentokrát představil Rämö. Na druhé straně nastoupil místo Galbraitha Dahm. Dánové se z úvodní vysoké porážky s Českou republikou oklepali, přesilovku při vyloučení Jaakoly ještě nevyužili, ale v 11. minutě už se radovali z vedení: mezi kruhy zamířil přesně Jakobsen. Velkou možnost vyrovnat pak sice nevyužil Hagman, v 18. minutě však už Finové ztrátu smazali, když se prosadil z dorážky Miettinen.

S koncem úvodního dějství byl vyloučen dánský obránce Mads Bech Christensen a po přestávce dvě vteřiny před jeho plánovaným návratem na led otočil stav po Hyvönenově přihrávce Pihlman. V 35. minutě nechali Dánové volného Miettinena, který se opět nemýlil a připsal si třetí trefu na turnaji. V závěrečné třetině nepřekonal Rämöa Staal a Finové ještě udeřili dvakrát v přesilovkách. V obou případech se zapsal mezi střelce Niko Kapanen - nejdříve v 52. minutě a pak ještě 18 vteřin před koncem.

MS v hokeji, utkání základní skupiny D v Klotenu:
Finsko - Dánsko 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 18. Miettinen (Niinimaa), 22. Pihlman (Hyvönen, Immonen), 35. Miettinen (N. Kapanen, Hagman), 52. N. Kapanen (Miettinen, Nummelin), 60. N. Kapanen (Hyvönen, S. Kapanen) - 11. Jakobsen (Mads Christensen, Madsen). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Sterns - Feola (oba USA), Valach (SR). Vyloučení: 5:7. Využití: 3:0. Diváci: 3929.
Finsko: Rämö - Nummelin, M. Lehtonen, Koistinen, Salmela, Jaakola, Niinimaa, Kukkonen - Hagman, Miettinen, N. Kapanen - Hyvönen, S. Kapanen, Immonen - Kerman, Pihlman, Hytönen - Santala, Pyörälä, J. Ruutu. Trenér: Jukka Jalonen.
Dánsko: Dahm - Larsen, Hersby, Damgaard, Mads Bech Christensen, Mads Boedker, D. Nielsen - Hardt, Regin, Staal - Degn, Green, Mikkel Boedker - Mads Christensen, Madsen, Jakobsen - Sundberg, Dresler, Lykkeskov. Trenéři: Per Bäckman.
1.Finsko2200010:16
2.Česko2200010:26
3.Norsko200022:100
4.Dánsko200021:100

Reklama