Hlavní obsah

Hokejisté Maďarska mají v nominaci na MS sedm krajánků

Hokejisté Maďarska mají v nominaci na mistrovství světa ve Švýcarsku sedm krajánků z jiných evropských soutěží. Základ výběru kanadského trenéra Maďarů Pata Cortiny tvoří s jedenácti zástupci domácí suverén Alba Volán Székesfehérvár, který hraje i nejvyšší rakouskou soutěž. Renomovanou ligu hraje ale jen útočník János Vas v celku švédské Elitserien Brynäs Gävle. Tam zamířil loni z Iowy, kde se v nižší AHL snažil prosadit do týmu Dallasu v NHL.

Článek

Gólman Krisztián Budai působí ve slovenské extralize v Kežmaroku, v rakouském Salcburku hraje Dániel Kóger a čtyři hráči jsou z francouzské nejvyšší soutěže. Trio Viktor Szélig, Balázs Ladányi a Márton Vas nastupuje v Brianconu a zadák Omar Ennaffati v Tours.

V týmu jsou i dva slovenští rodáci s maďarským pasem - obránci Rastislav Ondrejčík ze Székesfehérváru a Tomáš Šille z NZ Stars Budapešť. Zkušenosti ze zámoří má gólman Levente Szuper ze Székesfehérváru, který byl draftován v roce 2000 ve čtvrtém kole Calgary a chytal v nižších soutěžích AHL i ECHL.

Mezi elitu se Maďarsko vrátilo po dlouhých sedmdesáti letech a postup si vybojovalo loni v Japonsku, kde předčilo Ukrajinu. Národní tým před měsícem zasáhla tragédie, když přišlel o třiatřicetiletého útočníka Gábora Ocskaye, jenž náhle zemřel na infarkt. Krátce předtím oslavil Ocskay s Albou Volán titul.

Maďaři hrají ještě ve středu v Sierre přípravný zápas s Ruskem, do šampionátu vstoupí v pátek v Klotenu duelem se Slovenskem, o dva dny později je čeká v základní skupině A utkání s Kanadou a v úterý 28. dubna změří síly s Běloruskem.

Nominace Maďarska na mistrovství světa ve Švýcarsku:
Brankáři: Zoltán Hetényi, Levente Szuper (oba Alba Volán Székesfehérvár), Krisztián Budai (Kežmarok/SR),
obránci: András Horváth, Rastislav Ondrejčík, Viktor Tokaji (všichni Alba Volán Székesfehérvár), Balázs Kangyal, Tomáš Šille, Bence Svasznek (všichni NZ Stars Budapešť), Omar Ennaffati (Tours/Fr.), Viktor Szélig (Briancon/Fr.),
útočníci: András Benk, Dániel Fekete, Csaba Kovács, Gergö Nagy, Krisztián Palkovics, Artyom Vaszjunyin (všichni Alba Volán Székesfehérvár), Roger Holéczy, Gergely Majoross (oba NZ Stars Budapešť), Balázs Ladányi, Márton Vas (oba Briancon/Fr.), Csaba Jánosi (Ferencvárosi TC), Imre Peterdi (Dunaújvárosi Acélbikák), Dániel Kóger (Salcburk/Rak.), János Vas (Brynäs/Švéd.).
Trenér: Pat Cortina. Asistent: Diego Scandella a Lajos Énekes.

Reklama

Související témata: