Hlavní obsah

Pozor na největší zbraň Norů, jejich první útok

KLOTEN

Nejen česká reprezentace spoléhá ve své ofenzívě především na hvězdně složený první útok. V norském národním týmu je ten rozdíl oproti ostatním řadám ještě mnohem markantnější - náš druhý severský soupeř na mistrovství světa sází vše na elitní trojku Thoresen, Vikingstad, Skröder. A dobře ví proč, právě oni byli jejich hlavní zbraní v nedávné olympijské kvalifikaci.

Článek

V pouhých třech zápasech kvalifikace na olympiádu ve Vancouveru nasbíral útok Thoresen-Vikingstad-Skröder patnáct kanadských bodů a výrazně pomohl k první účasti Norska na olympijských hrách od roku 1994 doma v Lillehammeru. Všichni tři se ostatně mohou pochlubit slušnými statistikami.

Per-Age Skröder ze švédského MODO letos dokonce vyhrál kanadské bodování základní části Elitserien a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem ligy. Stejný titul, ale v německé DEL, získal před třemi roky Tore Vikingstad. V Německu ostatně hráč Hannoveru září dodnes. Podmínky ve Švýcarsku pak nejlépe zná Patrick Thoresen z Lugana, který má za sebou i několik zápasů v NHL.

V dosavadní bilanci sice čeští hokejisté neporazili Norsko jen dvakrát z třinácti soubojů, přesto je třeba mít se před severským soupeřem na pozoru. Kromě olympijské kvalifikace mají za sebou Norové i vydařený loňský šampionát, kde se po osmnácti letech probojovali až do čtvrtfinále. Mimojiné remizovali se Slováky a s Finy prohráli až v prodloužení.

Naposledy se čeští a norští hokejisté potkali na MS před třemi lety v Rize a vyhráli jsme "jen" 3:1, přičemž jsme museli dohánět náskok soupeře a třetí gól Tenkráta padl až minutu a půl před koncem. Tehdejší zápas pamatuje ze současného kádru šestice českých hráčů.

Reklama

Související témata: