Hlavní obsah

Švédský tisk velebil probuzení Tre kronor při přesilovkách

Velkou radost, ale i úlevu vyjádřila švédská média po postupu Tre kronor do semifinále hokejového mistrovství světa po vítězství nad Českou republikou. Podle severského tisku vyhrálo Švédsko zásluhou vynikajícího výkonu svého gólmana, efektivity nové útočné "superformace" při přesilovkách a také nečekané "neviditelnosti" hlavní české hvězdy Jaromíra Jágra.

Článek

"Až do čtvrtfinále fungovaly švédské přesilovky špatně," napsal deník Dagens Nyheter. Ve čtvrtek ale první dva góly do české sítě padly právě při početní převaze Švédska. List proto velebil trenéra Gustafssona, který namísto Louie Erikssona postavil do jedné útočné řady k Mattiasi Weinhandlovi a Tonymu Martenssonovi na přesilovky Kristiana Huseliuse. Jeho tah se stoprocentně podařil, zvláště když obranu doplnila nová kombinace Johansson - Tärnström.

"Tři korunky najednou dostaly do své hry v přesilovkách rychlost. Góly od nové superformace poslaly Švédsko do semifinále MS," jásá list i navzdory tomu, že právě "superpětka" dostala ve třetí třetině nečekaný gól při švédské přesilovce pěti proti třem.

Deník Svenska Dagbladet ocenil především výkony obránce Kennyho Jönssona, útočníka Mattiase Weinhandla a brankáře Jonase Gustavssona. "Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Milan Michálek a další české hvězdy z NHL vypadaly tváří v tvář švédskému brankáři, který je pro ně zcela neznámý, velmi odevzdaně. Frustrace jim koukala z očí," napsal list.

Švédský komplex Čechů

"Češi mají skutečný 'švédský komplex'," konstatoval deník Aftonbladet a své tvrzení zdůvodnil tím, že na mistrovství světa nebo olympijských hrách už Česko se Švédskem prohrálo popáté za sebou. "Švédové odehráli svůj nejlepší zápas přesně v okamžiku, kdy to bylo zapotřebí," dodal list. "Pak už bylo jedno, jaké hvězdy za český tým nastoupí. Dokonce i Jaromír Jágr nakonec odcházel se sklopenou hlavou."

Aftonbladet připomněl, že Češi vyhráli s výraznou převahou statistiku poměru střel na branku, ale zápas až na krátké výjimky kontrolovali Švédové. "Bengt-Ake Gustafsson znovu ukázal schopnost pozměnit tým v průběhu mistrovství světa," pochválil deník severského kouče, jenž musel ještě krátce před začátkem mistrovství světa čelit nejednomu požadavku na své odvolání z funkce.

Reklama

Související témata: