Hlavní obsah

Kanada - Švédsko 3:1Kanada porazila Švédy a v neděli dojde k repríze boje o zlato z Quebeku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Roy 1 : 0
30. Horcoff 2 : 0
31. Roy 3 : 0
47. Eriksson 3 : 1

PRAHA/BERN

Hokejové mistrovství světa v Bernu vyvrcholí v neděli večer od 20.30 reprízou loňského finále z Quebeku. O zlato se totiž znovu utkají hokejisté Kanady a titul obhajující Rusko, o bronz si už v 16 hodin zahrají poražení semifinalisté Švédsko a USA. Kanaďané si v pátek zajistili postup vítězstvím ve večerním utkání se Švédskem, které vyhráli 3:1.

Článek

Kanadský celek zvládl páteční večerní semifinále bez vážnějších problémů, Švédové, kteří měli jen 22 hodin na odpočinek, naproti tomu působili docela unaveně a už nebyli schopni bruslit tak jako ve čtvrtfinále proti české reprezentaci. Na Kanadu narazili hráči Tre Kronor v boji o finále už počtvrté za sebou, ale uspět se jim podařilo jen napoprvé v Rize 2006. Zápasy v dalších letech přinesly postup zámořského týmu a Švédové pak prohráli i utkání o třetí místo.

Kanaďané po opatrném začátku překvapili obranu soupeře chytrou akcí, při níž si St. Louis za brankou zadovkou o konstrukci branky přihrál Royovi, čímž se zbavil dvou bránících Švédů a pro Roye nebyl problém překonat dezorientovaného Gustavssona.

MS V HOKEJI ON-LINE
SemifináleKanada vs. Švédsko

Mladý švédský brankář se potom ale blýsknul pohotovým zákrokem proti najíždějícímu Spezzovi. Největší nebezpečí pro kanadskou branku představoval Weinhandl hrající v Bernu ve velké pohodě, což poznal i národní tým při čtvrteční porážce. Také ve večerním semifinále nechali rozhodčí hře plynulejší průběh, nebyli tak úzkostliví v posuzování zákroků a měli respekt i citlivé posouzení k hokejové snaze obou týmů, což evidentně scházelo americkému rozhodčímu Lookerovi při duelu Česko-Švédsko.

Boje o medaile na MS ve Švýcarsku
Neděle 10. května
16:00 - o bronzŠvédsko vs. USA
20:30 - fináleKanada vs. Rusko

Švédové se ve snaze vyrovnat stále víc nutili do útoku, jenže Huselius těsně minul a Wallinovu ránu schoval v lapačce Roloson. Vzápětí se kanadskému mužstvu povedl útočný úder, když Fisherova přihrávka našla Horcoffa, jenž propálil švédského brankáře. O 45 vteřin později kanadský tým vedl už 3:0. Stralman za podražení sotva usedl na trestnou lavici a o bleskové využití přesilovky se zasloužil Roy, který dorazil Heatleyho střelu.

Ve třetí třetině už to vypadalo, že Kanada si výsledek pohlídá a Roloson k tomu ještě udrží čisté konto. Třináct minut před koncem se ale nadvakrát střílející švédská posila z NHL Eriksson postaral o zdramatizování závěru. Takticky ukázněně hrající Kanada ale víc soupeři nedovolila, výsledek zaručující postup do finále si hlídala i při švédské hře bez brankáře, k níž kouč Gusfasson sáhnul už dvě minuty před koncem a na posledních dvanáct vteřin utkání byla umocněna přesilovkou.

MS v hokeji - semifinále
Kanada - Švédsko 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Roy (St. Louis, Stamkos), 30. Horcoff (Fisher), 31. Roy (Heatley) - 47. Eriksson (Martensson). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Kurmann (Švýc.) - Valach (SR), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. Diváci: 11.477.
Kanada: Roloson - S. Weber, Hamhuis, Doughty, Vlasic, Phillips, Coburn - Heatley, Spezza, Roy - St. Louis, Stamkos, Doan - Horcoff, Fisher, Zajac - Lombardi, Armstrong, Upshall. Trenér: Lindy Ruff.
Švédsko: Gustavsson - Oduya, Tärnström, Magnus Johansson, Gunnarsson, K. Jönsson, Stralman, Grossman - Nilson, Wallin, Huselius - Weinhandl, Martensson, Eriksson - Omark, Harju, Thörnberg - Berglund, Persson, Andersson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Reklama

Související témata: