Hlavní obsah

Ruutu vs. Jágr: Srážka v Turíně? Jenom prostě další zářez

KLOTEN

Čeští fanoušci mu dodnes nemohou přijít na jméno. Vždyť se před třemi lety opovážil vztáhnout ruku na národní symbol s hokejkou Jaromíra Jágra. A to dost ošklivým způsobem. Jarkko Ruutu Jágra poslal k ledu zrovna ve chvíli, když se u mantinelu neopatrně sehnul. A vzápětí drzý Fin schytal údery od mstitelů Kuby a Straky. Na možnou odvetu za atak na Jágra je Ruutu připraven i na MS ve Švýcarsku.

Článek

Podle nedávné ankety v časopise Sports Illustrated byl Jarkko Ruutu samotnými hokejisty vybrán mezi tři nejnenáviděnější hráče NHL, který si nenechá ujít jakoukoliv špinavost. Fanoušci klubu, ve kterém zrovna hraje, jej však zpravidla milují a je mezi nimi mnohdy populárnější než největší hvězdy. Když působil ve Vancouveru, dokonce o něm složili úderný song, kde se zpívá o bojovném Finovi, který z nikoho nemá strach a rozdává rány.

Roman Polák? Kdo to je?

Image drsňáka si Ruutu udržel i po pondělním tréninku finské reprezentace v Klotenu. „O čem se chcete bavit?,“ odsekl úsečně na prosbu o rozhovor redaktory Sport.cz a Mediafaxu, když vyšel z šatny v intelektuálských brýlích a s mobilním telefonem u ucha. „Češi? Bude to ve středu dobrý zápas. A střet s Jágrem v Turíně? Samozřejmě, že si to pamatuju, mám dobrou paměť,“ hrál si i nadále na nepřístupnou hvězdu.

Vzápětí se ale přece jen o incidentu z olympiády rozpovídal. „Byl to normální střet. Hodně se kolem toho namluvilo, ale pro mě to byl jen jeden z tisíce hitů v kariéře. A víc jsem o tom nikdy nepřemýšlel, proč taky,“ vykládal.

Na informaci o tom, že český obránce Roman Polák je v případě jakéhokoliv dalšího incidentu připraven se mu ve středečním zápase postavit, se zatvářil nechápavě. „Kdo to je? Já ho neznám. Že hraje za St. Louis? Tak o.k.,“ zatvářil se pobaveně.

Na české spoluhráče má paměť

Podle svých slov s Čechy nemá problémy, nicméně že by mezi nimi měl přátele, to říci také nemůže. „Ale hrál jsem už se spoustou českých hráčů v jednom týmu. V Ottawě se mnou hraje Kuba, další byli třeba Hlaváč, Vokoun, Malík, Sýkora, s Židlickým jsme hráli v IFK Helsinky během výluky v NHL,“ vyjmenovával české spoluhráče během posledních let.

S Markem Židlickým se mohli znovu potkat na MS, vždyť český i finský tým hrají i trénují v Klotenu. Že by se ale vyhledali a prohodili spolu pár slov, nepřipadá v úvahu. "Nemluvili jsme spolu, na to ani není čas. Zatím jsem se nepotkal ani s nikým z Ottawy. Ani jsem neviděl soupisky, takže nevím, kdo tady všechno je," prohlásil hráč Senators.

Ruutu přijel už na svůj sedmý světový šampionát, přičemž poprvé byl na MS rovněž ve Švýcarsku v roce 1998. "Těch jedenáct let uteklo hodně rychle. Ale jestli se tady něco změnilo? Je to prostě další turnaj a zápasy jsou všechny stejné," zůstal Ruutu skoupý na slovo.

Stejně jako při komentáři k malým šatnám, na které si Češi stěžují. "Je to tak určené a stejně se to nedá změnit. My tohle neřešíme. Důležité je, jak se nám povede na ledě," zakončil rozhovor.

Reklama