Hlavní obsah

Musíme si pomáhat, říká před mistrovstvím světa Jágr

LIBEREC

Do mistrovství světa ve Švýcarsku zbývají už jen čtyři dny a česká hokejová reprezentace má za sebou herní generálku na posledním podniku Euro Hockey Tour v Liberci, kde po výhrách nad Švédskem a Finskem skončila druhá. O svých pocitech z posledních zápasů, složení týmu, nebo šancích na šampionátu se před novináři rozpovídala největší hvězda českého národního týmu Jaromír Jágr.

Článek

Jak byste shrnul celý turnaj v Liberci?

Se Švédy jsme hráli asi nejlíp v obraně. S Rusama je těžký hrát, protože jsou na tom výborně technicky i bruslařsky, ale ke gólům jsme jim hodně pomohli sami. Buď jsme nedokázali puk vyhodit nebo alespoň vyvézt do středního pásma. A v posledním zápase jsme doplatili na to, že spousta hráčů dlouho nehrála a sehrát tři zápasy během čtyř dnů je hodně fyzicky náročné.

Nechtěl jste si trochu odpočinout, nebo jste plánoval hrát všechny tři zápasy?

Tak se mnou se o tom nikdo vůbec nebavil (smích). Já jsem rád, že jsem aspoň nemusel ráno na poslední trénink. To jsem si vydobyl hodně těžce (smích).

Jak si sednete se spoluhráči v útoku? Je vidět, že s Klepišem už máte řadu situací sehraných...

Určitě, už jsme spolu v Omsku něco odehráli. Pro mě je důležitý hlavně centr. A Čája (Petr Čajánek) je chytrý hráč, který se dokáže přizpůsobit a vyhovět. Dokáže puk podržet i dobře nahrát. Ale na mistrovství může být všechno jinak. Vláďa (Růžička) je trenér, který neustále míchá sestavou. To je panečku kuchař! (smích)

Kde vidíte přednosti tohoto nově se rodícího týmu?

Nevím, jestli je to přednost... Ale tím, že odmítlo šampionát tolik hráčů z NHL, tak asi na ten tým nebude tak velký tlak. Což neznamená, že bysme nechtěli vyhrát. Ale z psychickýho hlediska to hráčům určitě pomůže. Pozitivní je určitě i to, že dostává šanci spousta mladých hráčů, kteří toho mohou využít.

Říkal jste, že spoustu mladých hráčů v týmu ještě neznáte. Kdo z nich vás nejvíc příjemně překvapil?

Nejvíc asi Kvapil, svým tahem na branku. Já mám rád takové typy hráčů, kteří třeba ještě před rokem hráli někde ve druhé třetí lize  a svojí bojovností a tvrdou prací se pak najednou dostali do nároďáku. Tyhle historky jako z hollywoodu se mi líbí.

Po odřeknutí Tomáše Vokouna panují obavy, jak to zvládneme s brankáři, které máme. Myslíte, že to bude problém?

Tak třeba Kuba chytal výborně a nesmíme zapomenout, že je ještě mladej. A hlavně také nevíme, kdo bude číslo jedna. Ale postě jedou tihle brankáři a my jim musíme věřit ať se děje co se děje. A když se jim zápas nepovede, tak musíme dát víc gólů. Musíme si vyhovět. Když budeme házet špínu jeden na druhého, tak také můžeme být brzy doma.

Navzdory všem těm omluvenkám jste teď už optimističtější co se týče našeho týmu pro mistrovství světa?

Mrzelo mě, že spousta hráčů mohla jet a nejede. Určitě je vždycky lepší, když jede to nejsilnější mužstvo. Nemyslím si, že budeme mít špatný tým. Důležité, je aby nám fanoušci věřili a věřili jsme si navzájem taky my hráči. A když se něco nepovede, tak to hodit za hlavu a připravit se na další zápas. Nikdo není dokonalý - musíme si pomáhat.

Jak budete trávit následující dva dny před dalším srazem národního týmu?

Beru si výstroj a půjdu bruslit. Já si ve svém věku nemůžu dovolit nic nedělat, to prostě nejde.

Reklama