Hlavní obsah

Růžička: Beru to jako neúspěch, ale na řeči o odstoupení je čas

BERN

Takový pocit zatím na lavičce národního týmu jako hlavní trenér na velké akci nepoznal. Na Světovém poháru 2004 dovedl hokejovou reprezentaci do semifinále, ve Vídni o rok později slavil světový titul. Tentokrát ale Vladimír Růžička poznal jaké to je, nepatřit ani mezi užší světovou špičku. V Bernu skončil jím vedený tým už ve čtvrtfinále mistrovství světa.

Článek

Dokázali jsme vstřelit jediný gól, v čem byl problém?

Hrát na jeden gól s takovým útokem, jaký jsme měli, je málo. Rozhodlo, že se útočníci málo tlačili do branky. Švédský brankář střely viděl a neměl s nimi problém. Nechodili jsme před branku, hráli jsme hodně po mantinelech.

Na to si trenéři po prohraném čtvrtfinále stěžují už třetí rok v řadě...

Nevím, co kdo předtím říkal. Dát gól od modré je těžké, když tam brankář vidí. Když nevidí, je těžké to chytit.

Ovlivnilo dění na ledě, že jsme museli dotahovat brankovou ztrátu?

První obdržený gól nás dostal dolů. Pak, i když kluci makali a snažili se, tak nám z hokejek odskakovaly puky a ani v přesilovkách to nebylo ono.

Byl jste spokojen se závěrečnou třetinou, kdy se podařilo i snížit skóre?

Výkon mužstva se zvedl. Škoda ale, že se neodrazil puk od tyčky do branky. Pak by to z kluků spadlo, ale připadlo mi, že to tentokrát nebylo takové, jak jsme si to představovali. V útočném pásmu jsme se moc neprosadili.

Chybí nám k tomu vhodné typy hráčů?

Asi ano. Kdyby se to tam někdy odrazilo, nebo kdyby Aleš Hemský ve druhé třetině proměnil šanci před prázdnou brankou... Kdybychom se dostali do zápasu brankou na 1:1, tak to bylo jiné. Je to o gólech a ty jsme zkrátka nedali.

Kdy jste přestal věřit, že zápas otočíme?

Posledních šest minut jsme to vzadu otevřeli, protože jsme chtěli vyrovnat, ale inkasovali jsme potřetí. Ale i potom jsme se snažili. Kluci byli samozřejmě trochu skleslí, ale pořád zbývaly asi tři minuty do konce...

Jakub Štěpánek si vyčítal dva góly...

První gól byl ve třech, druhý doražený z brankoviště, třetí nahozený puk a mám dojem, že ho neviděl. Nevyhořeli jsme na brankáře nebo na obranu. Nedostali jsme na turnaji tolik gólů, když neberu zápas s Kanadou 1:5. Říkali jsme si, že sázíme na útok, ale jeden gól je zkrátka málo.

Mužstvo bylo nezkušené v obraně, ale nakonec vyhoříme v útoku. Není to trochu paradox?

Stalo se. Někdy to tak v hokeji bývá. Měli jsme strach z obranné hry, z nezkušených brankářů... Myslím, že obránci, kteří hráli tři zápasy v šesti toho mají dost, ale v obraně to tak neskřípalo. Měli jsme tam chyby, ale hlavně v útoku jsme ve čtvrtfinále nehráli tak, jak bychom si představovali.

Byl jste překvapený, jak to Štěpánek zvládl?

Pořád nám bylo vytýkáno, že by měl jít do branky Lukáš Mensator a my jsme sázeli na Kubu. Dokázal, že je brankářem, který se může vypracovat.

Neublížilo týmu, že se celý turnaj hledalo složení útoků?

Ono je to poměrně složité. Vsadili jsme na sedm obránců, pak přijel Eliáš a vsadili jsme na útok. Pořád se to hledalo, potom se zranil Honza Marek... Pořád hledáte. Ono je ale něco jiného hrát s Dánskem nebo s Kanadou. To jsou teprve zápasy, které vás prověří

Byli jsme znovu často vylučovaní, proč dělalo hráčům takové potíže přizpůsobit se trendu rozhodčích?

Zápas jsem viděl ze střídačky a nebudu kňourat k rozhodčím. Je to těžké... Odpískat faul do tří, když někomu nadzvedneme hokejku... Viděl jsem plno zápasů, kde hraje Kanada nebo Amerika a trend je trošičku jiný. Zdálo se mi, že když hrajeme my, tak se píská trošičku jinak. Je to ale stejné pro oba týmy. Každý si musí udělat obrázek sám. Ale měli jsme taky přesilovky, nedali jsme je.

K čemu lze to zklamání přirovnat?

Je to zklamání pro nás pro všechny.. Jeli jsme hrát dobrý hokej a udělat co nejlepší výsledek. Ale vypadli jsme ve čtvrtfinále a to beru jako neúspěch, jednoznačně. Chtěli jsme se dostat přes Švédy a pak se poprat o medaili.

Uznáváte neúspěch, přemýšlíte o odstoupení z funkce?

K tomu se nemá teď cenu vyjadřovat, mám smlouvu ještě na další sezónu a příští rok bude olympiáda, mistrovství světa. Nevím, musíme si udělat analýzu. Abych teď říkal, že jsme vypadli ve čtvrtfinále a chci odstoupit, to asi ne.

Už potřetí za sebou končí reprezentace ve čtvrtfinále MS, nedaří se ani mládeži...

Já vím. Určitě ale nebudu tvdit, jak někde pořád slyším, že nám ujel vlak. Nezvládli jsme čtvrtfinále. Mužstvo jsme neměli špatné ale nezvládlo se čtvrtfinále.

Co říkáte na to, že jsme neporazili žádného soupeře ze světové špičky?

Je to tak, je to realita. Prohráli jsme s Finskem, Kanadou a nakonec i Švédskem. Samozřejmě turnaj se nějak vyvíjí. Hrajete a pak je vše o čtvrtfinále, to je klíčový zápas. Finové, kteří byli ve skupině pak dopadli jako my.

Budete mít teď o to větší motivaci sestavit lepší tým pro olympiádu ve Vancouveru?

Na druhou stranu to není jen o jménech. Zkrátka máme generační problém s brankáři a já jsem rád, že Kuba ten turnaj zvládl a dokázal, že je dobrý brankář.

Dokážete to vyřazení rychle dostat z hlavy?

Asi ne, z toho se těžko někdo vyspí. Pravda je ta, že za poslední roky jsme vždy vypadli ve čtvrtfinále a bohužel o placku nehrajeme. Je nejvyšší čas na to, abychom si hrábli a dostali se mezi poslední čtyři. Tak to je.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články