Hlavní obsah

Šampionát bez Prospala, zranění kosí i další hráče. Dělá mi to starosti, přiznává Růžička

PRAHA

Plnou hlavu starostí se složením týmu pro květnové hokejové MS v Německu má reprezentační trenér Vladimír Růžička. Poté, co se mu v úterý omluvil klíčový zadák Tomáš Kaberle, musel o den později ve svých plánech škrtnout další jméno. Útočník NY Rangers Václav Prospal sice svou účast dříve přislíbil, nyní jej ale trápí problémy s kolenem a únava, a tak šampionát rovněž vynechá. Tím ale Růžičkovy trable s nominací zdaleka nekončí...

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér národního hokejového týmu Vladimír Růžička

Článek

Před každou reprezentační akcí Růžička říkal, že Tomáš Kaberle je pro něj obráncem číslo jedna. Jeho služeb chtěl využít i na šampionátu v Německu. Torontu již dlouhou dobu před koncem základní části unikla možnost na postup do play-off, a tak se zdálo, že Kaberleho účast na mistrovství světa nic neohrozí. Včera ale bylo všemu jinak. "Jeho rozhodnutí respektuji. Sezóna je dlouhá a zvlášť pro hráče, kteří už něco dokázali, to není jednoduché," chápe Růžička zkušeného beka, který se omluvil pro únavu.

O den později musel Růžička přijmout další nemilou zprávu. Do Německa se nevydá ani Václav Prospal. Ten se sice Růžičkovi nevešel do kádru pro olympijské hry, po nich ale oznámil, že byť z toho byl pořádně zklamaný, případnou pozvánku pro šampionát rozhodně neodmítne. Přesto ale odmítl. "Říkal mi, že má podepsanou smlouvu v Rangers. Navíc se cítí unavený a taky má problémy s kolenem," tlumočil Růžička Prospalovu omluvu, na které se dohodl s klubovým doktorem po posezónním vyšetření.

Další ohrožení - Hejda, Polák, Židlický, Olesz, Frolík

Jenže s téměř stoprocentní pravděpodobností to vypadá, že to nebudou poslední škrty, které bude muset Růžička v nominaci udělat. Zranění totiž kosí i další české hráče v NHL. Problémy s křížovými vazy v koleni vyřadily ze hry obránce Jana Hejdu, další zadák Roman Polák dohrával sezónu se zlomenou klíční kostí. Marek Židlický se už od skončení olympiády necítí dobře se zraněným palcem. Zánět v ruce léčí i útočník Rostislav Olesz. Jeho spoluhráč z Floridy Michael Frolík zase v tomto týdnu podstoupí operaci nosu. "Dělá mi to starosti, těch zraněných je plno," stýská si Růžička.

Se všemi marody se ale ještě plánuje spojit, aby se ujistil, jaký je jejich aktuální zdravotní stav. "Pokud to bude jen trochu možné, chtěl bych, aby i přesto přiletěli," vzkázal. Dobře si ale uvědomuje, že konečné rozhodnutí nebude ležet na samotných hráčích, nýbrž na klubových doktorech. A tady může nastat pořádný problém.

"Pokud jsou hráči pod smlouvami, je to vždycky problém. Doktoři jim většinou start nedoporučují. V NHL se zraněními hrají, kluby na ně tlačí. Proto si uvědomuji, že mnou vytipovaní hráči nemusejí výstupní prohlídkou projít," uvědomuje si Růžička.

Jágr účast na MS potvrdil

Radost mu alespoň dělá skutečnost, že Jaromír Jágr potvrdil, že pro Německo s ním reprezentace může počítat. "Cítí se dobře, je připravený," potěšilo Růžičku. Pro Omsk sice skončila sezóna již v březnu, Jágr se ovšem každý den tvrdě připravuje na šampionát. "Kladl jsem mu na srdce, aby to s tréninkem nepřeháněl a něco si neudělal, dodal Růžička s tím, že Jágr se k mužstvo připojí před nebo po Švédských hrách, které se odehrají na přelomu dubna a května. "Nechávám to na něm. Mně bude stačit, když odehraje až poslední přípravný duel s Běloruskem. Jeho přístup je parádní."

Trenér národního hokejového týmu Vladimír Růžička (vlevo) s Jaromírem Jágrem na tréninku.foto: Právo/Petr Horník

Eminentní zájem by měl i dalśího hráče působícího v Rusku, Petra Čajánka. "Pořád mu telefonuji a přemlouvám ho. Tvrdí mi, že po brzkém vypadnutí s Petrohradem dlouho netrénoval. Odpovídám mu, že je jen dobře, když si po náročné sezóně odpočine. Je to hráč, o kterého hodně stojím," řekl Růžička, který nevyloučil, že by se v konečné nominaci mohli objevit i Radim Vrbata s Petrem Průchou. Tedy hráči, kteří se omluvili z loňského šampionátu ve Švýcarsku, což Růžičku naštvalo a do reprezentace je pak už nikdy nepozval. "Nechci předbíhat, uvidíme."

Kotalíka s Havlátem nechce

Co ale vyloučené je, že místo nezbude na Aleše Kotalíka s Martinem Havlátem. "Není to o tom, že by neměli kvalitu. Zkrátka se nám ale nevešli do širší nominace," řekl důrazně Růžička, jenž ještě do připravy hodlá povolat finalisty extraligy a obránce Filipa Čecha, jehož Balašicha překvapivě postoupila v KHL až do semifinále. "Musím říct, že jeho výkony se mi velice líbí," uznal Růžička. Příští týden by reprezentaci měli doplnit Irgl s Vačíčkem, slávista Červenka a Jakub Voráček z Columbusu, Růžička se ještě spojí i s Kamilem Krepsem z Floridy.

Počítá navíc s hráči, kteří v NHL vypadnou v prvním kole play-off. "Je jen dobře, že letos první kolo play-off skončí ještě před mistrovstvím světa," poohlíží se Růžička po hráčích jako jsou Fleischmann, Krejčí, Eliáš nebo Milan Michálek. "V žádném případě bych ale nepodceňoval hráče z Evropy," zdůraznil.

Dominátor nepojede

Jasno má alespoň v otázce gólmana. Účast na olympiádě již v předstihu příslíbil Tomáš Vokoun, který tak bude jasnou jedničkou. Záda by mu měli krýt Ondřej Pavelec s Jakubem Štěpánkem. A Růžička zopakoval, že v tom případě nepovolá Dominika Haška. "Mám k němu obrovskou úctu, ale nemělo by smysl, aby jel jako dvojka nebo trojka." Dominátorova šance by přišla jedině tehdy, kdyby se Vokoun před šampionátem zranil. "V tom případě bych o něm uvažoval, je potřeba mít zkušeného brankáře," uzavřel Růžička, který se ve čtvrtek chystá odcestovat do Prostějova, kde o den později hraje národní tým přatelský zápas se Slovenskem. Sobotní odvetu už ale neuvidí, chystá se totiž sledovat startující finále mezi Pardubicemi a Vítkovicemi.

Program reprezentace před MS:
Pátek 16. a sobota 17.4.: Česko - Slovensko (Prostějov)
Čtvrtek 29.4. - neděle 2.5.: Švédské hry (Stockholm)
Čtvrtek 6.5.: Česko - Bělorusko (Praha)
Pátek 7.5: Startuje MS v Německu
Neděle 9.5: Úvodní duel Čechů s Francií (Mannheim)

Reklama