Hlavní obsah

České hokejisty na MS neposílí Židlický, Hejda ani Olesz

Další tři hráče z NHL si musel škrtnout ze seznamu kandidátů na start na květnovém mistrovství světa v Německu trenér českých hokejistů Vladimír Růžička. Zdravotní problémy definitivně nepustí na šampionát obránce Marka Židlického z Minnesoty, Jana Hejdu z Columbusu a útočníka Rostislava Olesze z Floridy, u nichž vzhledem k jejich potížím visel delší dobu nad účastí otazník.

Článek

Hejda v polovině března v Columbusu dohrál kvůli zranění zkřížených vazů v koleně. Přestože by na šampionátu rád startoval, vedení Blue Jackets jej nepustí. "Hrozně by chtěl jet, ale klub ho neuvolnil, nedá se nic dělat," prohlásil Růžička při dnešním srazu reprezentace v pražských Letňanech.

Židlickému brání ve startu problém s palcem na ruce a Oleszovi zase zánět v ruce. "Mára Židlický má tu ruku pořád špatnou, takže to nepůjde. U Rosti Olesze je také s tím zánětem mistrovství světa vyloučené," dodal Růžička.

O víkendu padla možnost, že by tým posílila hvězda New Jersey Patrik Eliáš. Růžičkovi se omluvil z osobních důvodů a reprezentační kouč si musel z potencionálních kandidátů reprezentace postupně škrtnout už okolo dvaceti hráčů.

"Zásah to je, ale musíme jet na šampionát a pracovat s hráči, které máme. Někteří jsou zranění nebo mají různé další důvody, proč nejedou. Neřeším to, budeme hrát s hráči, které máme k dispozici, a chceme uspět," řekl Růžička, který se zatím marně snažil kontaktovat Eliášova klubového spoluhráče, obránce Martina Škoulu.

Růžička nemůže počítat ani s dvojicí hráčů Ottawy Milanem Michálkem a Filipem Kubou, kteří jsou zraněni. Stejně je na tom Milan Hejduk z Colorada. Předtím postupně vypadli také Tomáš Kaberle z Toronta, Václav Prospal z New Yorku Rangers, Roman Polák ze St. Louis i Michael Frolík s Kamilem Krepsem z Floridy.

Již dříve v sezoně vypadlo ze hry několik českých hráčů z NHL. Aleš Hemský z Edmontonu přišel i o olympijské hry ve Vancouveru, brzy se zranil také Radek Martínek z New Yorku Islanders, později pak Hemského klubový spoluhráč Ladislav Šmíd a Rostislav Klesla z Columbusu. Pavel Kubina z Atlanty ukončil po olympiádě reprezentační kariéru. Martina Havláta z Minnesoty, Aleše Kotalíka z Calgary a Radka Dvořáka z Floridy Růžička neoslovil.

Z Evropy zabránily zdravotní trable ve startu na šampionátu Josefu Vašíčkovi a Zbyňku Irglovi z Jaroslavle a také Jaroslavu Bednářovi z Nižného Novgorodu. Z finalistů extraligy se nemohl zapojit kvůli zranění bek Vladimír Sičák z Vítkovic a z rodinných důvodů se omluvil pardubický kanonýr Petr Sýkora. Růžička nepřemluvil ani Petra Čajánka z Petrohradu. Forvard Jiří Hudler z Dynama Moskva, nejproduktivnější český hráč v KHL, nechce na světovém šampionátu hrát, protože prý necítil Růžičkovu důvěru.

Z NHL momentálně figurují v širší nominaci brankáři Tomáš Vokoun z Floridy a Ondřej Pavelec z Atlanty, obránce Michal Rozsíval z New York Rangers a Jakub Voráček z Columbusu. Další posily ale může tým ještě vyhlížet v play off. "Sledujeme vývoj sérií Bostonu, Montrealu a Phoenixu. Ale může se stát, že pojedeme na mistrovství světa s hráči, které máme teď," doplnil Růžička.

V Bostonu hrají útočníci David Krejčí s Vladimírem Sobotkou, v Montrealu centr Tomáš Plekanec a také zkušení beci Jaroslav Špaček a Roman Hamrlík, kteří se ale nevešli Růžičkovi do kádru pro únorové olympijské hry. Ve Phoenixu jsou útočníci Radim Vrbata, Petr Průcha, Martin Hanzal a Robert Lang a bek Zbyněk Michálek.

Lang však naposledy reprezentoval na olympiádě v Turíně v roce 2006, Vrbatu s Průchou zase Růžička nechtěl, protože odmítli start na loňském MS. "Oslovím všechny, ale uvidíme, kdo by případně přijel. Série je ale 3:3 a uvidíme, jak to dopadne," odpověděl Růžička na dotaz, koho by z Phoenixu kontaktoval.

Reprezentační kouč prý nepřemýšlí nad tím, koho nakonec z NHL bude mít k dispozici. "Pro nás je důležité, abychom se dobře připravili. Mám velký zájem, aby někteří hráči ještě přijeli, ale těžko se to odhaduje. Myslel jsem taky, že bude víc z NHL, ale nedá se nic dělat. Budeme hrát s hráči, kteří jsou zdraví a chtějí jet," prohlásil. Podobně jsou na tom v olympijském roce i trenéři dalších účastníků turnaje. "Já ostatní nesleduji. Starám se o sebe a chceme se co nejlíp připravit," dodal Růžička.

Reklama