Hlavní obsah

Vokoun se po cestě ze zámoří aklimatizuje, rád by chytal až v sobotu

Jedna z hlavních hvězd české reprezentace, brankář Tomáš Vokoun z Floridy, se trochu netradičně připojil k národnímu týmu. Zatímco výběr dorazil do Stockholmu z Prahy na turnaj LG Hockey Games až dnes, gólman číslo jedna pro mistrovství světa přímo z Ameriky přistál ve švédské metropoli už o den dříve a uvítal tým v lobby hotelu Globen.

Foto: Hans Deryk, Reuters

Tomáš Vokoun s Jaromírem Jágrem

Článek

Vokoun se však vyrovnává s časovým posunem, a proto místo večerního úvodního duelu se Švédskem, se chystá do branky až v sobotu proti Finsku. "Cesta byla samozřejmě náročná. Nemohl jsem spát, usnul jsem někdy v půl páté ráno. Určitě nastoupím až v druhém zápase. Od čtvrtka jsem nebyl na ledě, což je týden," řekl novinářům ve Stockholmu Vokoun. "Mám vždycky větší problém se vracet do Evropy, než když letím do Ameriky. Je ale dost času, aby se to dalo do pořádku."

Sezona pro Floridu skončila 11. dubna, sám Vokoun naposledy chytal v zápasech ještě o pět dnů dříve proti Ottawě. "Zjistím až v příštích dnech, jak bude těžké se dostat do plné přípravy. Samozřejmě jsem bruslil, ale určitě to nebylo, jako kdybych se připravoval s mužstvem v sezoně. Bude to chtít trošku času, abych si zvyknul na tempo i jiné velké hřiště, na kterém jsem dlouho nehrál," doplnil Vokoun.

Zatím netuší, zda by chtěl o víkendu odchytat oba zápasy. "Uvidíme, jak se budu cítit a jak bude vypadat všechno kolem. Domluvíme se s trenéry," doplnil třiatřicetiletý gólman. Pauzu přivítal, jak z hlediska fyzického, tak hlavně psychického odpočinku. "Sezona byla samozřejmě náročná i s olympiádou. Beru jako pozitivum, že byl prostor na odpočinek. Uvidíme, třeba je to důležitější než trénování."

Zatímco kouči Vladimíru Růžičkovi se schází spousta omluvenek kandidátů na mistrovství světa ze zdravotních i jiných důvodů, Vokoun je úplným opakem. "Byl jsme při olympiádě pevně rozhodnutý, že na mistrovství světa nepojedu. Ale když jsme potřetí za sebou nepostoupili s Floridou do play off, tak jsem změnil názor. Sezona by mi přišla hodně krátká. Já jsem se cítil výborně po hokejové stránce a nechtěl jsem sezonu končit bez nějakého vrcholu," popsal Vokoun důvody ke změně názoru.

V NHL byl s procentuální úspěšností 92,5 procenta třetí, přesto to Floridě na postup do play off nestačilo. Na olympiádě také ukázal svou formu, ale český tým nepřešel ve čtvrtfinále přes Finsko. "Člověk by si přál, aby sezona v NHL i olympiáda dopadly jinak, ale sport je takovej. Máme před sebou mistrovství světa, budu se snažit na něj připravit, jak nejlépe to budu umět. A když dostanu příležitost, tak budu podávat co nejlepší výkony," doplnil Vokoun.

Každé velké reprezentační akce si s přibývajícím věkem váží. "Čas nikdo z nás nezastaví a člověk si uvědomí, jak rychle běží. Musí si to užívat, mít radost z hokeje a té možnosti tady s těma klukama být, protože samozřejmě nikdo neví, co bude zítra," doplnil mistr světa z Vídně z roku 2005. K úspěchu si klade postupné cíle. "Jel jsem sem samozřejmě s tím, že bych rád nějaký úspěch udělal. To znamená hlavně dostat se přes čtvrtfinále, což už se nám nějakou dobu nepovedlo."

Nijak jej netrápí, že na světový šampionát pojede český tým pravděpodobně s méně zkušeným týmem než v minulých letech. "Na věci se dá vždycky koukat ze dvou úhlů, jeden je negativní a jeden pozitivní. Jsou tady mladí kluci, kteří hrají o šanci se ukázat skautům do NHL, do KHL, do Evropy. Bojují o angažmá, to je někdy víc než třeba někteří hráči, kteří by takovou motivaci už neměli," prohlásil Vokoun a věří výběru trenérů. "Určitě vybrali nejlepší hráče, které měli v tu chvíli k dispozici a je jen na nás, jak se mužstvo dá dohromady a jednotlivé jeho části budou fungovat."

Vokoun má jednoznačnou důvěru kouče Růžičky a dění kolem pětačtyřicetileté chytající legendy Dominika Haška v souvislosti s jeho nezařazením do reprezentačního výběru sledoval z povzdálí. "Je to spíš mediální věc. Já to beru jako hráč, byl jsem vybraný do určitého týmu a soustředím se na to, co se týká mě," okomentoval to Vokoun.

K Haškovi má velký respekt. "Já jsem samozřejmě kariéru Dominika Haška sledoval od dětství až pomalu do středního věku. Pro mě nebylo rozhodující, jestli by se mistrovství světa chtěl zúčastnit nebo ne, ať by tu byl, nebo ne," naznačil Vokoun. "Jsem dost starý a hraju dost dlouho na to, abych věděl, že jasného není nikdy nic. Všichni dostaneme na startu pomyslné číslo. Ale v hokeji a každém kolektivním sportu je všechno založené na tom, jak člověk hraje. Vím v tuhle chvíli, že mám důvěru trenéra a je na mě, abych si jí udržel a podpořil výkony."

Až zakončí svou závěrečnou misi v ročníku 2009/10, zamíří zpět do Ameriky za rodinou. Možná i přímo z Německa. "Manželka s dětmi zůstala v Americe, protože moje starší dcera chodí do školy, musí plnit školní docházku. Končí první týden v červnu, takže nebyla možnost to ani nějakým jiným způsobem řešit," podotkl Vokoun, který kvůli rodině o dřívějším konci sezony neuvažoval. "Je to otázka tří týdnů. Rodina určitě trpí tím, jakou mám práci a hodně cestuju. Ale na druhou stranu potom mám tři a půl měsíce na ně, mám svůj vlastní program a můžu si ho upravit vzhledem k rodině a zase jim vyhovět," dodal Vokoun.

Reklama