Hlavní obsah

Němec má po nevydařené klubové sezoně reprezentaci jako náplast

STOCKHOLM

Karlovarský hokejista Ondřej Němec se po loňském zisku titulu protrápil se svým klubem uplynulou sezonou až na chvostu tabulky a je šťastný, že dostal v české reprezentaci šanci poprat se o mistrovství světa v Německu. Na loňském šampionátu ve Švýcarsku šestadvacetiletý obránce debutoval, teď chce ukázat, že i po nevydařené sezoně Energie je schopen navázat na tehdejší výkony.

Článek

"Reprezentace je pro mě náplast. Jinak bych chtěl rychle na tuto sezónu zapomenout, protože byla fakt špatná. Doufám, že ještě chvíli v nároďáku vydržím a zalepím trošku tu duši," řekl Němec novinářům. "Takovou sezónu už bych nechtěl nikdy zažít, to play out bych nikomu nepřál. Hodil jsem to ale za hlavu, klubová sezona skončila a soustředím se na nároďák. Chci ukázat trenérům, že to, co jsem předváděl loni, dokážu i letos."

Karlovy Vary se potopily postupně až k ohrožení baráží, zachránily se definitivně až dvě kola před koncem skupiny o udržení. Němec pak přešel přímo do přípravy národního týmu. "Doufal jsem, že pozvánka přijde, a jsem za ni moc rád," připojil zadák, který se připravuje s týmem už čtvrtý týden.

Stihl oba přípravné duely ve Švýcarsku i dva se Slovenskem v Prostějově, teď LG Hockey Games ve Stockholmu. S výjimkou únorových olympijských her ve Vancouveru nevynechal v sezoně v reprezentaci jedinou akci. Krize karlovarského klubu se podle něj v sezoně projevovala na psychice i při vystoupeních v národním týmu, ale nyní už cítí velké zlepšení.

Pracuje na sebevědomí

"Ta loňská sezóna byla výjimečná, na co jsme v play-off sáhli, to nám vyšlo. Projevilo se to pak i na nároďáku, že jsem se cítil sebevědomě, dařilo se mi. Tato sezóna se nepovedla, to sebevědomí není takové, ale myslím si, že každým dnem tady sebevědomí nabývá na hodnotě a je to lepší a lepší," pochvaloval si vsetínský odchovanec.

Především je podle Němce cítit odlehčení od tlaku. "Bylo to hodně psychicky náročné. Prohrávali jsme zápasy, které jsme v loňských ročnících otáčeli nebo je dokázali udržet. I když jsme deset minut před koncem třeba vedli 3:1, tak jsme prohráli. Všichni jsme si užili svoje. Jsem rád, že to skončilo tak, jak to skončilo," musel se Němec nakonec smířit s předposledním místem v extralize.

Čelil často dotazům i od spoluhráčů v reprezentaci, co se s loňským mistrem stalo. "Když vyhraješ titul, tak se každý ptá a plácá po ramenou. Teď každý zjišťuje, co se stalo," doplnil Němec, na kterém je stále cítit zklamání. "Nebylo to nic ideálního, na co by se dobře vzpomínalo. Přitom s náladou v kabině ve Varech problém nebyl. Prostě jsme nedokázali udržet důležité zápasy, které jsme měli vyhrát, a prohrávali jsme vlastními stupidními chybami. Kolektiv byl výbornej a vždycky bude."

Stavjaňa bude pro Vary přínosem

Vrátit klub zpátky na výsluní se pokusí v další sezóně nový trenér Antonín Stavjaňa. "Hrál jsem pod ním ve Vsetíně. Je to hodně náročný kouč. Vyžaduje herní disciplínu a je přísný. Pro Vary bude určitě velkým přínosem, jako bývalý vynikající obránce má spoustu zkušeností," podotkl Němec. Není však jisté, jestli on sám bude opravdu pod Stavjaňou hrát, protože se jej snaží získat zahraniční kluby včetně těch z Kontinentální ligy.

Balzám na duši našel vedle národního týmu také doma, i když se dostal za přítelkyní a devítiměsíčním synem v minulých týdnech jen o víkendech. "Když se nám Adam narodil, byla to veliká změna, která člověka pozitivně ovlivní. Spadly ze mě starosti, když jsem doma viděl ty jeho rozzářené oči. Užívám si to, snažím se přítelkyni pomáhat, i když během sezony společného času moc není. Ale byl jsem rád, že přišla pozvánka na nároďák, rodina určitě dostane svůj prostor, až to skončí," dodal Němec, který chystá na konec července svatbu.

Reklama