Hlavní obsah

VIDEO: Jágr už je v Česku. Nic od sebe neočekávám, na MS můžu jen překvapit, říká

PRAHA

V době, kdy české hokejová reprezentace počítá před blížícím se MS jednu omluvenku za druhou, přišla alespoň jedna dobrá zpráva. Ba dokonce vynikající! Útočník Jaromír Jágr přiletěl z Ruska do Čech, kde se v úterý připojí k národnímu týmu. Po dvouměsíční tréninkové dřině na Sibiři, kterou po brzkém vypadnutí Omsku z play-off KHL absolvoval s jediným cílem - zodpovědně se připravit na světový šampionát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejista Jaromír Jágr krátce po příletu do Prahy.

Článek

Přestože Omsku skončila sezóna už v polovině března, Jágra ani na okamžik nenapadlo, že by kvůli tomu odřekl mistrovství světa v Německu. „Tohle mě určitě nemohlo ovlivnit. Hned jsem byl rozhodnutý, že pojedu,“ prohlásil jednoznačně. „Nebylo jednoduché trénovat sám a čím jste starší, tím je to těžší. Tréninky byly hodně náročné, ale mně to nevadilo. Vidina šampionátu byla obrovskou motivací,“ dodal Jágr, kterého v minulém týdnu skolila viróza, a tak posledních pět dní netrénoval.

„Ještě pár dní budu trvat, než se do toho dostanu. Ale doufám, že se to bude zlepšovat. Teď už je to tisíckrát lepší, než to bylo v minulém týdnu,“ prohlásil s tím, že v úterý se již připojí do tréninkového procesu reprezentace.

Příliš mnoho omluvenek

Ačkoliv mu je už osmatřicet, v kádru pro mistrovství světa bude i kvůli omluvenkám ostatních hráčů z NHL znovu tou největší hvězdou týmu, na které bude kouč Růžička stavět hru. Jágr se ale podobným prohlášením brání. „Už nikdy to nebude takové, jaké to bylo. Myslím, že fanoušci už ode mě nic neočekávají. Ani já od sebe nic neočekávám. Co si budeme povídat, už můžu jen překvapit. Ale rád budu součástí týmu, na který můžou být naši fanoušci pyšní.“

I do Ruska se k němu doneslo, kolik reprezentantů se pro mistrovství omluvilo. „Nemám právo nikoho soudit, moje povaha mi to nedovoluje.“ Pak se ale přeci jen rozpovídal. „Určitě to zamrzí. Hlavně fanoušky českého hokeje. Každý by si přál, aby byla Česká republika reprezentována nejlepšími hokejisty. „Když jsem byl mladší, tak silně jsem reprezentační hrdost taky necítil. Postupem času ti kluci dospějí k tomu, že to, co udělali, byla hloupost. Příště budou rádi, že mohou reprezentovat,“ myslí si Jágr.

„Nejsme taková hokejová velmoc, abychom si mohli dovolit, že tolik hráčů nejede na šampionát. Pokud si neuvědomí, že český hokej potřebuje úspěch a že bez nejlepších hráčů ho nedosáhneme, je jedno, kdo zrovna bude u reprezentace jako trenér,“ dodal Jágr na téma omluvenky. „Ale věřím, že hráči, kteří pojedou, odevzdají maximum a dokáží, že jsou stejně dobří jako hráči z NHL,“ nepropadá Jágr pesimismu.

V Omsku podepsal kontrakt na příští sezónu

Až se Jágr v úterý dostaví na sraz reprezentace, zhruba padesát procent hráčů uvidí podle svých slov poprvé v životě. „Abych pravdu řekl, ani pořádně nevím, kdo v týmu je. Důležité ovšem je, že mají odhodlání a chtějí reprezentovat. I kvůli tomu, že Češi nebudou mít v Německu hvězdami napěchovaný kádr, nemuseli by být pod psychickým tlakem. „Je určitě lepší, když od vás nikdo nic neočekává. Ale každý z hráčů tam jede s tím, aby udělal co nejlepší výsledek.“

<span>Co spojení „nejlepší výsledek“ znamená? „Cíl je pořád stejný - udělat play-off a pokusit se postoupit mez nejlepší čtyři. Věřím, že se to dá. Fanoušci si ale musí uvědomit, že za téhle situace to bude mnohem složitější,“ připouští Jágr, který i pro nadcházející sezónu spojil svou kariéru s Avangardem Omsk, kde podepsal roční kontrakt. „Mně se v Omsku prostě líbí. Co se týče lidí, města, hokejového zázemí. Zvykl jsem si na město i na tým, což bylo při rozhodování nejdůležitější.“</span>

Reklama