Hlavní obsah

Trenéři věří v soudržnost týmu. Hráči nemůžou dělat kompars Jágrovi, vyhlašuje Jandač

MANNHEIM

Předposlední trénink před vstupem do mistrovství světa má za sebou česká hokejová reprezentace. Na ledě hlavní arény v Mannheimu se prohánělo jednadvacet hráčů, kteří zasáhnou do nedělního zápasu s Francií i sedm dalších hokejistů, kteří mohou být na soupisku dopsáni po odehrání základních skupin. „Mužstvo je hodně bojovné a zdravě nabuzené,“ těšila asistenta trenéra Josefa Jandače atmosféra v týmu.

Článek

Přestože na úvod šampionátu čekají hokejisty dva papírově slabší soupeři (Francie s Norskem), Jandać apeloval na své svěřence, aby se měli na pozoru. Sebemenśí podcenění by se mužstvu mohlo vymstít. „Ty dva relativně lehčí soupeře nesmíme v žádném případě podcenit,“ vyhlašoval Jandač, který má z přístupu hráčů k tréninku dobrý pocit. „Je tady plno hráčů, kteří ani nedoufali, že by mohli na mistrovství jet. O to víc se zřejmě těší. Hlavně, aby nebyli nervózní.“

Předejít nervozitě u hráčů bude prací zejména pro trenérský triumvirát ve složení Růžička – Jandač – Weissmann. A Jandač přiznává, že ke každému z hokejistů budou muset volit odlišný přístup. „Jsou hráči, kteří nervozitu hodí za hlavu, jiní to zase hodně prožívají. O těch nervóznějších víme a v klidu si s nimi sedneme. Nastoupí tvrdá psychologie,“ usmál se Jandač.

Ten zároveň věří, že velkou devízou by měla být skutečnost, že mužstvo je pohromadě již delší dobu a má dostatek času na to, aby si hráči na sebe zvykli. „Výhoda to jednoznačně je. Není to třeba jako na loňském mistrovství nebo na olympiádě. Hráči z NHL přijeli na poslední chvíli a neměli jsme tolik času a prostoru je zařadit do sestavy. Je rozdíl si něco říct u tabule a něco si vyzkoušet v praxi. Bude výhoda, že vše je dané dopředu,“ kvituje Jandač současný stav.

Nejsilnější stránkou českého týmu by podle Jandače měla být soudržnost. I proto si nepřeje, aby se fanoušci a celá hokejová veřejnost soustředila jen na osobu Jaromíra Jágra. „Věřím, že soudržnost mužstva bude velká. Nemyslím si, že je to Jarda Jágr a spol. Je to jeden tým, jehož je Jarda součástí. Není to o jednom hráči. Nechci, aby se vytvářela iluze, že přijede Jágr a tým zachrání. Ostatní nesmějí být jako komparz.“

Tým už by pro zbytek šampionátu měl zůstat ve stejné podobě, rozšířit jej v případě vypadnutí v NHL můžou ještě obránce Philadelphie Lukáš Krajíček a útočník Montrealu Tomáš Plekanec. „ Zatím jsou ještě ve hře a po loňských a letošních zkušenostech to tolik neřeším. Buď projdou zdravotní prohlídkou a budou mít chuť, tak přijedou. Pokud ne, budeme hrát s tímto týmem,“ neláme si Jandač hlavu.

Starost mu zatím dělá jen hra v přesilovkách. Ta totiž, na rozdíl od hry v oslabení, zatím poněkud skřípe. „Přesilovky nám nejdou, hrajeme je špatně. Musíme hráče donutit k věcem, které zatím nechtějí dělat. Ty věci umíme pojmenovat, ale neumíme to zatím dostat do hráčů,“ říká Jandač.

Reklama