Hlavní obsah

Takhle nemáme šanci proti nikomu, ulevil si po Norsku kouč Růžička

Jan Škvor (Mannheim)Sport.cz

Po nečekané porážce od Norska neskrýval trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička rozladění. Od začátku šampionátu apeloval spolu se svými asistenty na hráče, aby se snažili hru co nejvíce zjednodušit. Proti Norům se kýženého efektu znovu nedočkal. „Když dáme z pětačtyřiceti střel jen dva góly, a ještě je dá jeden hráč, je to zkrátka málo,“ posteskl si Růžička s tím, že pro nadcházející zápas se Švédy chystá změny v sestavě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér národní hokejové reprezentace Vladimír Růžička

Článek

Co vás nejvíc v zápase s Nory zklamalo?

Máme pozici na střelu a místo ní pořád hledáme lépe postaveného hráče. Norové, i když se většinu času bránili, přijeli k nám a všechno pálili na bránu. Máme sice také hodně střel, ale to jsou takové střely… Zatímco Norové přijedou, vypálí pořádnou ránu, my nejsme schopni dát pořádnou střelu na bránu. Pokud to nezačneme dělat taky, nemáme šanci proti nikomu. Když dáme z pětačtyřiceti střel jen dva góly, a ještě je k tomu dá jeden hráč, je to zkrátka málo.

Hru s maximální jednoduchostí hráčům vtloukáte do hlavy už od začátku mistrovství. Zatím se zdá, že marně. Co tedy dál?

Musíme to změnit. Takhle nejsme úspěšní ani proti Norsku. To je zkrátka špatný.

Tušil jste už v průběhu zápasu, že to s Nory nemusí dopadnout dobře?

Víte co, je to o gólech a ty nedáváme. Oba proti Norům dal Jarda (Jágr), jinak nejsme schopni je dát. Ale nejsme schopní ani přejít přes hráče do brány. A když schází i střela od modré, je těžké nějaký ten gól dát. Musíme ten puk vystřelit na bránu. Pořád ho střílíme do rohu! Běží poslední minuta, máme puk na modré čáře, a dáváme přihrávku do rohu… Budeme to muset do dalšího zápasu změnit.

Znamená to, že přeházíte útočné formace?

Ano. I pro přesilové hry.

Nemyslíte si, že prohra s Nory jen ilustruje možnosti současné reprezentace?

Vždyť jste to viděli… Ale pořád si myslím, že pokud tohle mužstvo bude bojovat, jednoznačně má na víc. Když ale nebudeme bojovat, hrát jednoduše, hodně střílet na bránu a opravdu se rvát o výsledek, nemůžeme být úspěšní.

Nebylo vám líto brankáře Pavelce, který na MS debutoval a obránci mu jeho práci moc neusnadnili?

Každou třetinu na něj šly čtyři střely, ale když už tomu tak bylo, šlo o rány z bezprostřední blízkosti, nebo se dokonce dostal soupeř sám před bránu. Zdálo se mi, že jsme v obraně hráli moc lehkovážně. I když Ondra neměl moc zásahů, ještě tam toho plno chytil. Takhle hrát určitě nemůžeme.

Uvědomujete si, že po prohře s Norskem si reprezentace notně zkomplikovala účast v samotném čtvrtfinále?

Samozřejmě, že jo. Za dva dny máme Švédy a musíme se na ně pořádně připravit. Co jiného nám zbývá…

Reklama

Související témata: