Hlavní obsah

Po fiasku s Nory nechtěli hokejisté hovořit o ostudě. Pořád se nic neděje, tvrdí

Jan Škvor (Mannheim)Sport.cz

Zklamání a rozmrzelost z vlastního výkonu cítili po ostudné prohře s Norskem čeští hokejisté. Proti Seveřanům prohráli na světovém šampionátu vůbec poprvé v historii, slova o ostudě a blamáži však považují za příliš silná. „Samozřejmě bychom proti těmto týmům měli vyhrávat, ale přímo o ostudě bych nemluvil,“ říkal brankář Ondřej Pavelec. Cesta do čtvrtfinále se ovšem začíná pořádně klikatit...

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Strkanice mezi českými a norskými hokejisty

Článek

Svůj první zápas na mistrovství světa si Ondřej Pavelec jistě představoval jinak. Norové na něj vyslali čtrnáct střel, přesto se radovali ze tří branek. A to ještě Pavelec několik dobrých příležitostí pochytal. „Byl to nevděčný zápas, trochu jsem to ale očekával. Bohužel jsem si skoro nesáhl na puk a už jsme prohrávali. Vůbec jsem se nemohl dostat do zápasu, a to gólmani nemají rádi,“ posteskl si gólman Atlanty, kterému jeho premiéru na MS obránci před ním příliš neusnadnili.

Před utkáním si Češi opakovali, že sebemenší podcenění by se jim mohlo krutě vymstít. Něco podobného nechtěli připustit. Po nečekaném klopýtnutí se dušovali, že v tomto ohledu nic nezanedbali. „Nemyslím si, že bychom je podcenili. Brali jsme je jako každého jiného soupeře,“ tvrdil útočník Jakub Voráček. „Hokej se teď tak vyrovnal, že s každým se dát vyhrát i prohrát,“ doplňoval Pavelec.

Podle Voráčka týmu scházela zejména přímočará a jednoduchá hra. „Chyběl nám hráč, který by se tlačil do brány. Myslím, že je to českou povahou. Než abychom nahodili puk na branku a šli do ní, taháme to přes křídla. Zápas s Nory nám jasně ukázal, že pokud hru nezměníme, nebudeme vyhrávat.“

Věří, že prohra stopy na týmu nezanechá

Češi si dobře uvědomují, že nečekaný kolaps s Norskem znamená velkou komplikaci s ohledem na boj o čtvrtfinále. Po jednom nepovedeném klání ale nehodlají věšet hlavu.

„Je to jen jeden zápas, ještě budeme mít šanci to napravit,“ nehroutí se Pavelec. „Doufám, že jsme si to proti Norům už vybrali. Podívejte se na ostatní zápasy, Finové taky prohráli s Dány. Ještě se pořád nic neděje,“ je přesvědčený Voráček.

„Nejsme první ani poslední, komu se něco podobného přihodilo. Musíme se s tím poprat a soustředit se na další zápas, který musíme vyhrát,“ vyhlíží Pavelec čtvrteční bitvu se Švédy. „Myslím, že zápas s Norskem na týmu následky nezanechá,“ říká Voráček.

Reklama