Hlavní obsah

Alespoň dostali pořádné varování, zastává se hokejistů legendární kanonýr Nový

Jirka G. NovákSport.cz

Ani po překvapivé porážce s Norskem nezlomil nad českými hokejovými reprezentanty hůl bývalý kanonýr národního týmu a dvojnásobný mistr světa Milan Nový. "U nás se to vidí všechno hned hrozně tragicky, ale byl to jen jeden zápas. Možná je lepší, že taková porážka přišla teď, alespoň dostalo mužstvo pořádné varování před dalším pokračováním turnaje," řekl Nový v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zklamání českých hokejistů po prohře s Norskem

Článek

I jeho nepříznivý výsledek 2:3 se severským trpaslíkem zaskočil. "Samozřejmě jsem něco takového nečekal. Ale podívejte se na ostatní výsledky, s papírovými outsidery prohráli i Američané a Finové. Neviděl jsem ale, že by kluci nemakali a nesnažili se. Pořád bojovali a dávali do toho srdce," zastával se svých reprezentačních následovníků.

Na hezké kombinace zapomeňte, vzkazuje

A kde je tedy podle něj největší problém českého týmu? "Nechodíme do brankoviště, v tom má Jarda (Jágr) pravdu. Vždyť Norové nemají urostlejší útočníky a přitom pořád clonili brankáři ve výhledu, dvakrát Pavelec skoro nic neviděl!" připomíná poslední zápas. "Přitom máme velké urostlé hráče, takže nevidím žádný důvod, proč by hráči před branku nechodili. Nemají se přece čeho bát," zlobí se Nový.

Podle nejlepšího českého střelce historie nemůžeme spoléhat na góly po hezkých kombinacích. "Takových padá v současném hokeji hodně málo. Za našich dob jsme si nějaké parádičky mohli dovolit, protože světová špička byla tehdy hodně úzká. Ale dneska jsou všechna mužstva fyzicky zdatná a skvěle bruslí. Už je nemůžete tak jednoduše přehrávat," nabádá tým k větší přímočarosti při střelbě muž, který v lize a národním týmu nastřílel 592 branek.

Manželka mě má za blázna

"Chce to zvednout hlavu a věřit ve vlastní síly. Pořád můžeme vyhrát se Švédskem a situace bude najednou jiná," tvrdí Nový, který bude čtvrteční zápas sledovat v Mannheimu na vlastní oči. "Přijedu se podívat. I když mi manželka říká, že jsem blázen, když chci jet na zápas týmu, který prohrál s Norskem. Ale já jsem přesvědčený, že získáme body. Možná to bude až v prodloužení, ale vyhrajeme," zůstává optimistou.

Ačkoliv do dějiště šampionátu dorazí s předstihem, zajít rovnou do české šatny neplánuje. "To si nedovolím. Ale pokud se potkáme, tak se samozřejmě rád pozdravím s kluky, které znám," vykládá Nový. Na mysli má především Jaromíra Jágra, který kdysi po jeho boku začínal v Kladně s velkým hokejem.

"I v osmatřiceti letech předvádí parádní výkony," chválí Nový své někdejší křídlo. "Ale přidat se musí i ostatní. Já myslím, že máme dobré mužstvo, ostatně lepší hráče momentálně k dispozici ani nemáme," uvědomuje si bývalá hokejová legenda a zároveň se pozastaví nad řadou omluvenek, které trenéři reprezentace obdrželi.

Hráč jako Hudler by na MS chybět neměl

"Z vlastní zkušenosti vím, že zvládnout v NHL tolik zápasů není legrace. Navíc pokud byli ti hráči unavení, tak by týmu na MS stejně moc nepomohli," nedělá tragédii z toho, že ze zámoří dorazili jen čtyři hráči. Nad absencí některých hráčů mu ale zůstává hlava stát, především jej mrzí neúčast Jiřího Hudlera.

"Loni jsem ho viděl na turnaji ve Varech a byl to náš nejlepší hráč, jasný lídr. Navíc se mu dařilo i v Dynamu Moskva. Vím, že se nějak urazil, když se nedostal na olympiádu, ale ať už si s trenérem Růžičkou udělali cokoliv, tak by takový hráč, navíc v nejlepším hokejovém věku, na MS chybět neměl," má Nový jasno.

Podle něj by se s výjimečnými hráči mělo jednat trochu citlivěji. "Nemůžeme si dovolit takové hráče opomíjet. Jsme malá země a tolik výborných hokejistů zase nemáme. U nás to není jako v Rusku nebo Kanadě, kde mohou na každou akci postavit několik vyrovnaných mužstev," připomíná na závěr Milan Nový.

Reklama