Hlavní obsah

Růžička nachystal na Švédy změny, Červenku ale ponechá vedle Jágra

MANNHEIM

Jen čtyřicet minut z vyhrazené hodiny, zato v ostrém, téměř zápasovém tempu. Takový byl trénink české hokejové reprezentace v mannheimské tréninkové hale den po nečekaném kolapsu s Norskem. Trenér Vladimír Růžička dodržel slovo a v sestavě chystá změny, k nějak radikálním ale nesáhne. V elitní formaci s Jágrem a Červenkou nastoupí proti Švédům místo Rolinka Klepiš a nejistý je start obránce Nováka.

Foto: Petr Josek, Reuters

Roman Červenka (vpravo) na střídačce národního týmu s Jaromírem Jágrem.

Článek

Tradiční žertíky šly stranou, úsměv se na tvářích hráčů zjevil jen zřídka. Nálada na odpoledním tréninku reprezentantů plně korespondovala s úterním propadákem proti Norsku. Kouč Růžička k tréninku nevyužil vyhrazených šedesát minut, hráči se po ledové ploše proháněli zhruba o dvacet minut méně. Ale v pořádném tempu!

„Chtěli jsme, aby trénink byl svižnější a kratší. Proto se také do něj zapojilo jen dvacet hráčů,“ vysvětloval trenér Vladimír Růžička, proč hráči, kteří zatím nebyli zapsáni na soupisku, trénovali odděleně. Jediným, kdo ze zapsaných hráčů na ledě chyběl, byl obránce Filip Novák, jenž si ze zápasu s Nory odnesl poranění v oblasti ramene. Nad jeho zítřejším startem proti Švédsku tak visí otazník.

Novákův start nejistý

„S nějakým opichem by byl zápas schopný odehrát, není to ale ideální. Chtělo by to klid,“ říká doktor reprezentace Vladislav Hospodár. Konečné rozhodnutí, zda Novák nastoupí, nechá na samotném hráči. „Není to typ zranění, kdy bych mu zakázal nastoupit. Osobně si ale myslím, že hrát nebude.“

Oproti úvodním dvěma zápasům se trenéři rozhodli k drobným úpravám v sestavě. „Malinko se to obměnilo. Uvidíme, jestli to bude fungovat. Potřebujeme, aby všechny lajny byly vyrovnané,“ říká Růžička. Do první formace se k Jágrovi s Červenkou posune Jakub Klepiš. Vystřídá tak Tomáše Rolinka, který vytvoří druhé útočné trio s Markem a Voráčkem.

Osvědčená dvojice Marek - Rolinek se vrací

Pohromadě tak prozatím zůstává dvojice Jágr – Červenka, byť jejich spolupráce měla v úvodních dvou duelech k ideálu daleko. Hlavně od Romana Červenky se čekalo víc. „Zatím to není z Romanovy strany ono, pořád se trošku hledá. Ale myslím si, že se ještě zvedne,“ tvrdí Růžička. „Je těžké najít vhodného centra pro Jágra. Kdo by mu měl sedět? Z centrů máme jen Marka, Vampolu a Koukala. Třetí lajnu, která už je pohromadě nejdéle, nechci roztrhávat,“ doplňuje kouč.

Spoléhá i na to, že s příchodem Rolinka do druhé formace vzrostou výkony Jana Marka. „Potřebuji, aby Honza hrál svoji hru. Zatím to není ono, sám to dobře ví. Musíme ho nějak nastartovat. Proto vidím dobrou volbu s Rolinkem,“ sází Růžička na osvědčenou spolupráci hráčů, kteří vedle sebe dlouhou dobu nastupovali nejen v reprezentaci, ale i v ruském Magnitogorsku.

U Krajíčka s Plekancem začíná tlačit čas

Drobné změny nastanou i v obranných řadách, s jejichž výkonem proti Norsku nebyl Růžička rovněž spokojený. „Pokaždé, když se Norové dostali k nám do pásma, hořelo to. „Pavelec si prakticky skoro nesáhl na puk. Když už měl zásah, bylo to po šanci jako blázen. A to nám ještě minimálně dalších šest gólů chytil,“ zlobil se Růžička, který má s některými hráči na středeční podvečer naplánovány osobní pohovory.

Před zápasem se Švédy může Růžička ještě dopsat na soupisku dvě jména, před vypuknutím osmifinálové skupiny pak další dvě. Stále si pohrává s myšlenkou, že v případě vypadnutí z play-off NHL osloví obránce Lukáše Krajíčka z Philadelphie a útočníka Montrealu Tomáše Plekance. Dobře ale ví, že se dostává do časové tísně. „Nechci předbíhat, ale už je docela pozdě. Muselo by to být strašně rychlé. A já nejsem přesvěděcný, že tomu tak bude. V NHL je to vždycky na dlouhé lokte. Uvidíme po zápase se Švédskem,“ prohlásil Růžička.

Předpokládaná sestava pro zápas se Švédskem:
Vokoun - Rozsíval, Čáslava, Blaťák, Barinka, K. Rachůnek, Gřegořek - Jágr, Červenka, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Vampola, Novotný – M. Růžička, Koukal, Hubáček - Kvapil.

Reklama

Související témata: