Hlavní obsah

Růžičku potěšila obří podpora fanoušků. Jsme rádi, že jsme jim udělali radost, říká

Jan Škvor (Mannheim)Sport.cz

Konečně se dočkal toho, co po hráčích požadoval od začátku mistrovství světa. Vladimíra Růžičku po vyhraném zápase se Švédy potěšilo, že jeho svěřenci na ledě nechali všechno a dali tak zapomenout na kolaps s Norskem. „Věděli jsme, že když se Švédskem prohrajeme, půjdeme do osmifinále s nulou a to by bylo hodně těžké,“ byl Růžička rád, že podobnému scénaři se Češi vyhnuli.

Foto: ČTK/AP

Čeští fanoušci podporují národní hokejový tým na MS v Německu

Článek

S výkonem proti Švédsku musíte být spokojený, že?

Měli jsme vynikající vstup do zápasu, hráli jsme výborně. Švédy jsme jasně přehráli, bohužel jsme ale vyhráli jen o jeden gól. Ve druhé třetině se to pak otočilo. Jsem hrozně rád, že jsme to dotáhli do vítězného konce, hráčům bych chtěl poděkovat. Švédi mají vynikající mužstvo a takové zápasy nás jen postrčí dál.

Oproti zápasu s Norskem jste předvedli mnohem lepší výkon. Kde nastala ta největší změna?

Po Norsku jsem cítil, že hráči vědí, že takovéto zápasy bychom neměli prohrávat. Museli jsme se ale rychle připravit na těžké utkání se Švédy. A uvědomuju si, že jsme po dlouhé době porazili mužstvo, které patří mezi nejlepší čtyři na světě.

Spatřoval jste už ve hře atributy, které jste dříve postrádal? Tedy nasazení, přímočarost a hlavně nebát se chodit před branku?

Hráči nechali na ledě všechno. Samozřejmě je to i trochu o štěstí, dostali jsme tyčku, ale zase v první třetině jsme hráli výborně a z těch šancí jsme měli dát místo jednoho gólu dva nebo tři. Tohle bylo utkání, které nás může nastartovat.

Jste rád, že tým prokázal, že se může měřit i s těmi nejsilnějšími?

Hlavně v tom musíme pokračovat dál. Nemůžeme hrát to, co s Norskem. To mi připadalo jako vabank – buď to vyjde, nebo ne. Máme mužstvo stavěné tak, že moc gólů dávat nebudeme, proto je nesmíme hlavně dostávat. Je ale vidět, že těžká utkání hrát umíme.

Souhlasíte, že základním stavebním kamenem byl výkon brankáře Vokouna, který i přes smolně inkasovaný gól mužstvo zejména ve třetí třetině podržel?

Bylo to utkání gólmanů, oba dva chytali výborně. Už v závěru první třetiny Tomáš chytil dvě tutové šance. K tomu inkasovanému gólu… Takové góly padají. Puk prolítne a pak to vypadá, ža ta branka je laciná. Nemyslím si, že to byla chyba. Tomáš chytal výborně, na takové zápasy je připravený.

<tbody><tr class="invert"><td colspan="3">Další program českého týmu na MS:</td></tr><tr class="highlight"><td colspan="3"><strong>Sobota 15. května:</strong> </td></tr><tr><td>20:15 </td><td><em><strong>Švýcarsko - Česká republika (F) </strong></em></td><td>ČT2</td></tr><tr class="highlight"><td colspan="3"><strong>Pondělí 17. května:</strong> </td></tr><tr><td>20:15</td><td><em><strong>Česká republika - Lotyšsko (F)</strong></em> </td><td>ČT2</td></tr><tr class="highlight"><td colspan="3"><strong>Úterý 18. května:</strong> </td></tr><tr><td>16:15</td><td><em><strong>Kanada - Česká republika (F)</strong></em> </td><td>ČT2</td></tr></tbody>

Co jste říkal na domácí atmosféru, kterou vám v Mannheimu čeští fandové vytvořili?

Je to výborné. Pořád je vidět, že ten hokej je v nás, lidi ho mají rádi. A my jsme rádi, že jsme jim udělali radost.

Stačil jste si už prohlédnout, jací soupeři vás teď čekají?

Samozřejmě na to před zápasem koukáte. My jsme věděli, že když se Švédskem prohrajeme, půjdeme do osmifinále s nulou a to by bylo hodně těžké. Teď naopak všichni máme stejnou startovací čáru, jen Švýcaři mají šest bodů. Takže začínáme znova a musíme se na to připravit. Doufám, že hráči k tomu přistoupí stejně jako proti Švédsku.

Reklama

Související témata: