Hlavní obsah

Vokoun naplno ukázal své schopnosti. Jsem se sebou spokojený, přiznává

MANNHEIM

Proti Švédům vytáhl několik fantastických zákroků, zejména ve třetí třetině český tým výrazně podržel. Brankář Tomáš Vokoun se konečně dostal do pohody, kterou oplýval během sezóny ve Floridě. „Po dlouhé pauze se není jednoduché dostat do formy, jakou máte po šedesáti odchytaných zápasech v sezóně. Jsme rád, že jsem podal výkon, se kterým můžu být spokojený,“ radoval se Vokoun.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Vokoun

Článek

Vokoun v zápase pochytal jednatřicet střel Švédů, úspěšnost zákroků měl téměř devadesát sedm procent. Nestačil jen na pokus Pääjärviho-Svenssona z druhé třetiny. „Trefil mi to přímo do podpaží, ani jsem tu střelu neviděl. Puk se mi prosmýkl a pomalu doskákal do brány,“ ohlížel se za jedinou inkasovanou trefou.

V závěru utkání, kdy Češi bránili hubený jednobrankový náskok, byl Vokoun trochu nervózní. „Když vedete jen o gól, máte strach svým způsobem vždycky. Ale na to není čas myslet, na ledě jste daleko méně nervózní než na střídačce.“

Do utkání se Švédskem šli hokejisté v nezáviděníhodné pozici. Další prohra by totiž vydatně zkomplikovala cestu do čtvrtfinále. „Šli jsme do toho s tím, jako by šlo o naše poslední utkání. Že hrajeme o všechno,“ říkal Vokoun. A výkon konečně snesl přísnější měřítka. „Kluci neskutecně bojovali, padali do střel. Dobře víme, že tohle je jediný recept k úspěchu. Porazit Švédsko je skvělý!“

Další program českého týmu na MS:
Sobota 15. května:
20:15Švýcarsko - Česká republika (F)ČT2
Pondělí 17. května:
20:15Česká republika - Lotyšsko (F)ČT2
Úterý 18. května:
16:15Kanada - Česká republika (F)ČT2

Právě rozdíl v bojovnosti a nasazení byl oproti duelu s Norskem nejpatrnější. „Ne všichni hráči proti Norsku nebojovali. Někteří ale nebojovali na sto procent. A to stačilo k tomu, abychom prohráli,“ všiml si Vokoun. „Určitě to není tak, že by někdo šel na led a řekl by si, že nebude bojovat. Spousta kluků je tu poprvé a možná se ani mentálně nepřipravovali na to, že by mohli hrát. Sám to dobře znám ze svého prvního šampionátu. Člověk je trošku vykulený a chvilkami ztrácí koncentraci. Nikdo to ale vědomě nefláká,“ doplňuje.

Sám sice už nějaký čas média nesleduje, dobře ale ví, že ne všichni spoluhráči to mají stejně. Některým tak po zápase s Norskem neunikla kritika na jejich adresu. „Každého mrzí, když si o sobě čte takové články. Kluci chtějí dokázat, že hokej hrát umí.“ A proti Švédsku se to povedlo. Sebevědomí mužstva se tak podle Vokouna posílí. „Určitě se zvedne. Každý hráč čerpá sebevědomí ze své hry. A pokud hra funguje, sebevědomí jde nahoru. V opačném případě je pak nervóznější,“ říká Vokoun.

Podle gólmana Floridy je čtvrteční předvedený výkon příslibem do dalšího průběhu turnaje. „Neznamená to sice, že s tímhle výkonem budeme jen vyhrávat, ale alespoň máme šanci. Klukům to ukázalo, že úspěch může přijít. Myslím, že nikdo se na nás nebude zlobit, když prohrajeme, ale odevzdáme na ledě maximum a odejdeme se vztyčenou hlavou,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články